Kalabrija je jedna od 20 pokrajina Italije. Nalazi se na jugu države, južno od Napulja. Ona je sam vrh “italijanske čizme” i poznata je po najlepšim peščanim plažama i tirkiznom moru. Glavni grad pokrajine je Katanzaro, a najveći grad je Ređo di Kalabrija. Čitava regija poznata je po predivnoj prirodi i čistom moru koje zapljuskuje njene obale. Kalabrija je okružena vodama Tirenskog i Jonskog mora, a deo obale uz Tirensko more naziva se Obala bogova i jedna je od najboljih italijanskih destinacija. Klima u primorskom delu Kalabrije je sredozemna.

Pre grčke kolonizacije Kalabriju su naseljavala italska plemena. Prva naselja na ovom području su Region koji je današnji Ređo di Kalabrija, Sibaris, Kroton i Lokri. U svojoj istoriji bila je i pod upravom Vizantije. Kao kolevka Velike Grčke danas je Kalabrija izuzetno bogata crkvama, samostanima, dvorcima i palatama koje svedoče o njenoj istoriji. Kozenca je poznata kao kalabrijska Atina. Nalazi se 100 kilometara severno od glavnog grada Kalabrije. Smatra se da je stari deo ovog grada jedan od najlepših i najstarijih delova Italije, a sa svih strana grad je okružen padinama južnih Apenina. Ovde se svake godine održavaju filmski festivali.

Primorski grad Katanzaro je glavni grad Kalabrije. Glavne znamenitosti ovog grada su Morandijev most koji je jedan od najviših mostova u Evropi i trg Piazza Grimaldi. Zanimljiv je zbog prelepih plaža koje se nalaze u njegovoj okolini, a mladima je najinteresantniji zbog bogatog noćnog života – epicentar burnog noćnog provoda je Soverat, mesto udaljeno od Katanzara nekih 30 kilometara. Tropea je biser Tirenskog mora i gradić prepoznatljiv po uskim ulicama i renesansnim crkvama. Simbol Tropea je velika stena koja se nalazi nasuprot gradskog centra na kojoj se nalazi manastir Santa Marie dell Isola. Još jedna bitna istorijska građevina je normanska katedrala Duomo koja je posvećena Devici Mariji, koja je zaštitnica grada. Gradić je još poznat i po mnogobrojnim trgovima, restoranima i poslastičarnicama koje prave najbolji italijanski sladoled.