Sutomore je jedno od najpopularnijih mesta na Crnogorskoj obali. Planinski lanci u pozadini, široka peščana plaža i otvoreno more su stvorili klimu kakva se samo može poželeti, i ovde sezona traje od maja do oktobra. Sutomore pripada opštini Bar koja obuhvata preko 30 kilometara obale.

Mesto Sutomore nalazi se između Bara i Petrovca. Grad je nastao 1882. godine kada su prve kuće nikle uz samo obalu. Danas je Sutomore jedno od najposećenijih mesta u Crnoj Gori. Region u kome se nalazi Sutomore se zove Spič. U ovom delu primorja nalaze se dva velika vinograda: na Spičanskom Polju i u Brcama.

Početkom 20. veka Sutomore počinje da se razvija u turistički centar kakav je danas. Sa preko 10.000 noćenja dnevno i puno zadovoljnih turista, Sutomore je u samom vrhu turističkih odredišta u Crnoj Gori. Mesto ima preko 260 sunčanih dana godišnje, a prosečna temperatura iznosi 16 stepeni. Kupališna sezona traje od maja do oktobra, a klima je glavni adut ovog grada.

Crna Gora se nalazi u jugoistočnoj Evropi na Balkanu. Teritorija Crne Gore zauzima približno 13.812 km2. Graniči se sa Hrvatskom (14 km) na zapadu, Bosnom i Hercegovinom na sjeveru (225 km), Srbijom na istoku (203 km), Albanijom na jugu (172 km), a od Italije je razdvojena Jadranskim morem. Dužina obale je 293,5 km.

Crna Gora se rasprostire od visokih vrhova na granici sa Srbijom i Albanijom i širi se velikom ravnicom koja se prostire nekoliko kilometara. Ravnica grubo nestaje na sjeveru, gdje se Lovćen i Orjen naglo spuštaju u Boku Kotorsku.

Ime Crna Gora se na ovim prostorima prvi put zvanično javlja 1296. godine u povelji srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina iz dinastije Nemanjića. Javlja se u obliku otь Črne Gore, u kontekstu oblasti oko Crmnice i vranjinskoga manastira, Skadarskog jezera. Ta Crna Gora je jedna od brojnih oblasti u srednjovjekovnoj srpskoj monarhiji koja nosi identično ime. Značenje imena leži u slovenskom toponimu za velike i guste gore ili mrke šumovite predijele, a ovdje je izvedeno prema tome što su u srednjem vijeku Lovćen, njegova predgorja i područja starocrnogorskih planina bili pokriveni gustim (crnogoričnim) šumama.