Valensija je jedan od najlepših mediteranskih gradova i samim tim jedna od najtraženijih turističkih destinacija u Evropi. Nazivaju je gradom nauke, umetnosti i provoda. Valencia je poznata i po bogatom istorijskom nasleđu, prelepim plažama i uređenim hotelima i restoranima.

Grad leži na obalama reke Turija, na istočnoj obali Pirinejskog poluostrva. Ima mediteransku blagu i vlažnu klimu, sa prosečnom dnevnom temperaturom od 22 stepena.

Grad su osnovali Rimljani 138. godine na mestu gde se nekada nalazio stari iberijski grad. Dobio je latinsko ime Valentia Edetanorum u čast rimskih vojnika. Kasnije su je Arapi nazvali Medina At Turab što u prevodu znači Grad peska.

Najznačajnija znamenitost Valensije je remek delo Santjaga Kaletrave, Muzej nauke i umetnosti. Ovo prelepo zdanje sastoji se iz Palate umetnosti Kraljica Sofija koja je najviša opera na svetu, bioskopske sale Gemisferik, Muzeja nauke Princ Filip, Okeanografskog muzeja koji je najveći akvarijum u Evropi i u kome živi oko 500 različitih vrsta životinja, Umbrakle koji je poznati gradski vrt poznat po prelepim biljnim vrstama koje rastu u njemu i Agore koja predstavlja mesto gde se organizuju kongresi, koncerti i različite sportske manifestacije.

Jedno od omiljenih mesta za odmor i uživanje su Kraljevski vrtovi koji su poznati po prelepim fontanama, ogradama, skulpturama i baštama ruža. Zgrada Rialto je izgrađena 1939. godine i projektovao ju je arhitekta Kajetano Borso di Karminati, a poznata je po fasadi od gvožđa i stakla.

Tržnica svile je sigurno zaštitni znak grada. Pripada civilnoj gotici i simbol je prosperiteta grada tokom 15. veka kada je Valensija doživela zlatno doba. Sagrađena je između 1482. i 1548. godine. Zvonik Migelete nalazi se na katedrali u Valensiji. Andreu Hulia je počeo sa izgradnjom ovog spomenika 1381. godine i on je prvobitno bio samostalni toranj da bi se kasnije pridružio katedrali.

Valensija je primorski grad sa jako lepim plažama. Glavne plaže su ogromne i široke i prostiru se duž cele valensijske obale. Plaže su Las Arenas, La Malvarosa i La Patacona. Pored plaža nalazi se luka Puerto de Valensija.