Nea Kalikratia se nalazi na svega 40 km od Soluna i zahvaljujući mnogobrojnim prednostima, poput veoma razvijene infrastrukture, prelepih peščanih plaža i čistog mora, predstavlja odličnu destinaciju za letovanje. Nekada malo ribarsko mesto, preraslo je u turističko naselje sa bogatom hotelskom ponudom.

Nea Kalikratia broji oko 10.000 stanovnika i za razliku od većine primorskih mesta, tokom zime ima dosta posetioca. Nadgrobni spomenik (stela), isklesan u reljefu, koji prikazuje mladu devojku koja drži goluba u levoj ruci, pronađeno je u Nea Kalikratiji i predstavlja remek delo vajarstva koje se danas čuva u Arheološkom muzeju u Solunu. Ovaj prizor je kao ikonografski motiv poznat kod drugih pogrebnih stela iz V veka pre nove ere, pa se pretpostavlja da je nastala negde oko 440. godine pre Hrista.

Ukoliko boravite u Nea Kalikratiji možete posetiti i akropolj Antigonia, blizu sela Nea Gonia. Kralj Makedonije, Antigonos Gonatas izgradio je Antiogoniu 220. godine pre nove ere, na prirodno zaštićenom mestu, na 5 kilometara severno od Kalikratie. Na ovom mestu uskoro je nastao grad koji se brzo razvijao i postao veoma važan. Grad je bio meta Rimljana tokom njihovog pohoda u Makedoniji 168. godine p.n.e.. U XIV veku pominju se dva sela u ovoj oblasti, Gornja i Donja Antigonia.