Nea Plagia je novootkriveno letovalište na Halkidikiju. Nalazi se pre najvećeg grada na Halkidikiju, Nea Mudanie, oko 53 km od Soluna. Iako za turiste predstavlja tek odnedavno poznato mesto, okolnom grčkom stanovništvu je itekako poznata lepota ovog malog tradicijom obeleženog mesta.

Istorija Nea Plagie seže do 1924. godine, kada su područje naselili i izgradili prognani Grci iz Male Azije. Velika močvara se nekada nalazila na tlu Nea Plagie, a nekoliko kilometara dalje i manastir Karamani. Monasi su uz pomoć doseljenika pomagali u izgradnji i sušenju močvara kako bi se stvorila plodna obradiva polja.

Zaštitnik ovog sela je Sveti Đorđe, a njegovu ikonu u ovo mesto doneli su prvi doseljenici. Pored naselja, na brdu prekrivenom borovom šumom, nalazi se mala crkva, a 4 kilometra odavde, među ruševinama starog manastira, nalazi se mala crkva posvećena Bogorodici.

Posetioci Nea Plaje mogu otići i do Arheološkog muzeja i lokaliteta Olintos, udaljenih 12 kilometara, dok je samo jedan kilometar duži put do pećine Petralona.

U Nea Plagii možete probati mediteransku kuhinju ili pak tradicionalne grčke specijalitete u jednom od brojnih restorana. Veliki deo plaže prati uređeno letovalište i parkovi koji obezbeđuju dovoljno prirodnog hlada. Ukoliko nastavite šetnju naići ćete na veliki broj kafića, restorana, taverni.

Nea Plagia leto 2024