Dvorci Bavarske. Minhen je moderni kosmopolitski grad sa dugom istorijom i šarmom i glavni je grad oblasti Bavarska u Nemačkoj. Leži na reci Izar i treći je po veličini grad u Nemačkoj, posle Berlina i Hamburga. Najpoznatiji je po festivalu Oktoberfest koji svake godine privuče veliki broj turista.

Velelepne građevine, spomenici, oko 1200 fontana i parkova datiraju iz renesansog i baroknog perioda. Minhen je grad koji je svu svoju industriju iselio iz grada na periferiju. Nalazi se na listi 100 gradova na svetu koji bi trebalo posetiti zbog arhitekture koja ostavlja bez daha, muzeja i spomenika, ali i zbog dobrog piva, gospoljubivih domaćina i dobre hrane.

Samo srce starog dela grada je trg Marienplatz iz 1158. godine. Nekada je služio za okupljanje trgovaca i razmenu robe, a danas je najprometnije mesto u Minhenu gde se tokom božićnih praznika održava veliki sajam. Ime je dobio po kipu Device Marije koja svakodnevno pozdravlja turiste sa samog centra trga. Nalazi se između Stare i Nove gradske dvorane i crkve Frauenkirche. Obe dvorane su u gotičkom stilu i prva je sagrađena u 19. veku, a druga datira još iz 14. veka s tim što njen prvobitni izgled nije sačuvan zbog požara koji ju je zadesio u 16. veku. Na trgu se nalazi i sat Glockenspiel na kome se tri puta dnevno prikazuju događaji iz minhenske istorije – venčanje vojvode Vilhelma V i Renate od Lorene i pobedu nad epidemijom kuge. Katedrala Frauekirche je takođe izgrađena u gotičkom stilu i sa njenog vrha se pruža fantastični pogled na grad… Dvorci Bavarske