Rim centar Mediterana i glavni grad Italije i regije Lacio je Rim. Sa oko tri miliona stanovnika ovo je jedan od najvećih italijanskih gradova. Leži na donjem toku reke Tibar i centar je antičke kulture. Večni grad, kako ga još nazivaju, osnovan je 753. godine pre nove ere na sedam brežuljaka. Klima je mediteranska sa toplim i prijatnim letom kada se temperatura kreće do 30 stepeni. Jedan deo Rima je država Vatikan koja predstavlja glavni centar katoličanstva.

Sa dosta bogatom istorijom i kulturnim i istorijskim značajem Rim je jedna od najposećenijih prestonica na svetu. Nazivaju ga još i muzejem na otvorenom, a ovaj živopisan grad se može još i pohvaliti kulturom, uređenim gradskim ambijentom, šarmantnim i ljubaznim domaćinima i naravno najrazliličitijim specijalitetima.

Glavna atrakcija Rima je Koloseum koji je nekada “gostio” čak i do 50.000 gledalaca koji bi pratili borbe gladijatora. Otvoren je svakog dana od 9 ujutru. Godine 2007. ovu zdanje uvršćeno je među 7 novih svetskih čuda. Njegova izgradnja je započeta 72. godine za vreme cara Vespazijana, a dovršena desetak godina kasnije za vreme vladavine njegova sina Domicijana.

Panteon je hram sagrađen oko 126. godine naše ere, tokom vladavine cara Hadrijana. Poznat  je i kao Hram svih bogova. Hram ima kružnu strukturu i trem čiji krov drži 16 korintskih stubova. Rimski Panteon je najpoznatiji po velelepnoj kupoli visine i prečnika  43,30 metara. I dan danas je najveća kupola na svetu od nearmiranog betona. Panteon je jedno vreme služio kao mesto gde su se Rimljani molili, a onda i kao grobnica istaknutih Rimljana. U njemu je sahranjen italijanski renesansni slikar Rafael, a kasnije i nekoliko italijanskih kraljeva.