Amsterdam je grad karakteristične holandske arhitekture, kanala, brodića i mostova. Na prvi pogled imaćete utisak da je u ovom gradu vreme stalo u sedamnaestom veku koji je poznat kao zlatno doba holandske kulture. Mnoge evropske prestonice obiluju istorijskim znamenitostima, ali ono što ga čini posebnim je to što je gotovo svaka građevina u užem centru grada u isto vreme kulturni spomenik i nečiji životni prostor, u isto vreme deo istorije ali i deo savremenog izgleda grada. Amsterdam je u isto vreme muzej na otvorenom, riznica znamenitih građevina i spomenika pod otvorenim nebom, ali i moderna užurbana evropska prestonica. Glavni grad Holandije ima sve odlike metropole, živost i ritam velikog grada.

Najpoznatiji trg je trg Dam. Nalazi se desetak minuta od Centralne stanice. Ovaj trg značajan je u istoriji zbog toga što je upravo tu 1808. godine izvršena predaja grada Napoleonu. Simbol Amsterdama su njegovi kanali i glavna atrakcija je vožnja brodićem. Najpoznatiji kanali su Prinsengracht, Herengracht, Keizersgracht i Singel.

Rekli smo da je Amsterdam grad sa mnogo muzeja. Muzej lala je manji muzej koji se preporučuje svim ljubiteljima ovog cveća. Lala je uvežena u Holandiju u 16. veku i od tada su holanđani fascinirani ovim cvetom pa je i proglašen njihovim nacionalnim simbolom. Muzej je otvoren od utorka do nedelje. Muzej Van Goga je mesto gde je izloženo najviše njegovih slika. Osim njegovih izložena su i dela drugih umetnika 19. veka. Nalazi se u amsterdamskoj muzejskoj četvrti i otvoren je svakog dana. Vikendom se u ovom muzeju organizuju i radionice za najmađe koje imaju za cilj razvijanje njihove kreativnosti.