Lutra je novootkriveno letovalište i banjsko odmaralište sa termalnim izvorima i nalazi se na jugozapadnom delu poluostrva Kasandra, na svega 130 kilometara od Soluna. Ovo malo mesto nosi naziv po grčkoj reči „Loutro“ što u prevodu znači kupanje. Ima izuzetan geografski položaj, jer je praktično banja na moru i pruža se duž malog zaliva. To je malo ribarsko selo pored mora, pokriveno borovom šumom, sa predivnim plažama i impresivnim pogledom na Egejsko more, okrenuto ka Olimpu i Katerini.

Stanovnici koji preko cele godine žive u ovom naselju bave se uglavnom ribolovom, pčelarstvom, uzgojem maslina i turizmom.

Nekoliko hotela nudi spa programe, a tu je i ultramoderan SPA centar čija su terapeutska svojstva pogodna za sve uzraste. Sa bazenima, saunama, hamamom (parno tursko kupatilo), hidromasažom, SPA centri su savršeni za relaksaciju i odmor od savremenog stresnog načina života. Temperatura vode koja dolazi iz bušotine u dubini zemlje je između 38°C i 39°C, a oseća se jak miris sumpora.

u se nalaze i male živopisne taverne i divni kafići, a ova lokacija je idealna za plivanje, ribolov, sportove u vodi i šetnju kroz borovu šumu. Možete posetiti i obližnja sela koja su vrlo atraktivna za turiste, kao što je Agia Paraskeva koja se nalazi 5 km od Lutre.

U seocetu Agia Paraskevi nalazi se mnogo malih, živopisnih taverni gde možete probati izvanredne specijalitete tradicionalne grčke kuhinje, uz domaći uzo ili cipuro. Agia Paraskevi je seoce koje je okruženo borovinom.

Plavo more i pešcane plaže, u kombinaciji sa malom lukom, privlače na hiljade turista. Pored prelepe prirode, stenovite i peščane obale, u Lutri se nalaze topli izvori termalne vode sa lepim renoviranim spa centrom. Klima je izuzetno prijatna zahvaljujući kombinaciji velikih površina borove šume, kristalno bistrog mora i vetrova sa pučine. Gradić pruža sve mogućnosti za prijatan i lep odmor, naročito za porodice i starije. Pored dve manje plaže, u Lutri se nalazi lepa gradska plaža sa peskom i sitnim šljunkom.