Grac je drugi po veličini grad u Austriji i poznat je još pod imenom Gradac. Nalazi se u jugoistočnom delu države. Grac je upravno, privredno i kulturno središte pokrajine Štajerske i ima oko 250,000 stanovnika. Poznat je po starom gradskom jezgru, jednim od najočuvanijih u srednjoj Evropi, zbog čega je od 1999. godine pod zaštitom UNESCA. Grac je i univerzitetski grad. Klima u Gracu je umereno kontinentalna sa uticajem blage klime sa obližnjih Alpa. Prvi tragovi naseljavanja ovog područja datiraju iz praistorije, a tek sa dolaskom Južnih Slovena ovde se obrazuje stalno naselje.

Centar grada je pun primera baroka i italijanske renesanse. Na glavnom trgu Hauptplatz nalazi se statua vojvode Johana I koji je doprineo razvoju grada. Tu se nalazi i gradska kuća Rathaus koja je izgrađena 1893. godine kao i Haus am Leug iz 17. veka. Centralna znamenitost ovde je gotička Franciskanska crkva.

Iznad starog grada Graca uzdiže se brdo Šlosbeg na 473 metra do koga se možete popeti uspinjačom. Kula sa satom Uhrturm je najprepoznatljivije obeležje grada i izgrađena je 1561. godine. Sa ovog brda pruža se prelep pogled na grad u kome možete uživati iz nekog kafića gore.

Fabrika čokolade Zotter se nalazi u Riegesburgu i popularna je turistička atrakcija pa je možete obići kad Vas put nanese u Grac. Obilazak fabrike počinje kratkim filmom o uzgoju kakaa u Latinskoj Americi, a nakon toga posetioci uživaju u turi nazvanoj Schokoladen theater. Svaki posetilac dobija keramičku kašičicu za degustaciju i do kraja ture proba više od 100 vrsti čokolade. U blizini fabrike nalazi se i Eko farma sa autohronim vrstama domaćih životinja.