Venecija je grad u severnoj Italiji i glavni je grad oblasti Veneto. Jedan je od najlepših i najromantičnijih gradova u Evropi i leži na 117 manjih ostrva. Kraljica Jadrana, kako je još nazivaju, proglašena je spomenikom svetske baštine Uneska. Suptropska klima zaslužna je za topla leta kada temperatura bude oko 25 stepeni i sveže zime.

Zaštitni znak Venecije su mreža kanala kroz grad kojim elegantno plove gondole, zatim romantični mostovi koji spajaju male šarmantne uske uličice, balkoni okićeni cvećem i prelepe crkve i palate.

Najlepši deo Venecije je Veliki kanal gde se tokom vožnje gondolom mogu videti najraskošnije zgrade po kojima je i samo mesto poznato. U blizini je velika Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari. Dela Ticijana i Belinija kao i statua Donatela i mnoga druga umetnička dela krase unutrašnjost ove bazilike.

Još jedno grandiozno zdanje je mermerna Scuola Grande di San Rocco u kojoj je izloženo oko 50 Tintoretovih dela. Mnogo lepih zgrada nalazi se na trgu Svetog Đovanija i Paola. Tu se može videti poznata skulptura Bartolome Colleoni, delo Verokia. U blizini trga nalazi se i crkva Santi Giovanni e Paolo izgrađena 1333. godine. Na Velikom kanalu se nalazi Ca’Rezzonico, ogromno sedamnaestovekovno barokno zdanje sa najlepšom plesnom dvoranom u Veneciji. Danas je na istom mestu muzej Setećento Veneciano sa velikom zbirkom nameštaja i umetničkih dela iz 18. veka. Zgradu je započeo arhitekta Baldazere Longena, a završio ju je Đorđo Masari 1750. godine. U njoj je živeo i umro engleski pesnik Robert Brauning. Venecija…