Sa površinom od 8.261 km2 ostrvo Krit je najveće ostrvo u Grčkoj i peto ostrvo u Mediteranu posle Sicilije, Korzike, Sardinije i Kipra. Nalazi se na raskrsnici tri kontinenta – Evrope, Azije i Afrike. Zapljuskuju ga tri mora – Libijsko, Egejsko i Jonsko. Maksimalna širina ostrva je 60 km, a maksimalna dužina je 260 km. Obala je vrlo razuđena sa dosta zaliva, poluostrva, rtova i uvala, i dužine od 1046 km. Krit ima blagu mediteransku klimu. Na ostrvu ima oko 500.000 stanovnika koji uglavnom žive u gradovima. Glavni grad ostrva je Heraklion.

Na tlu Krita u periodu od 2600-1100. godine p.n.e. razvila se prva evropska civilizacija – Minojska civilizacija. 1900. godine p.n.e. Krit i Minojska civilizacija bili su na vrhuncu svog razvoja. U tom periodu izgrađene su mnoge palate kao što je i ona u Knososu, razvijala se trgovina sa Kiprom, Egiptom i Sirijom, a osnovane su i prve kolonije. Minejci su pripadali Mediteranskoj rasi i bili su niskog rasta, tamne kože, kose i očiju. Dugi period života u miru omogućio je dalji razvoj trgovine i umetnosti. Minojska civilizacija se razvijala do 1450. godine p.n.e. nakon čega su ostrvo potresali zemljotresi, vulkanska erupcija ostrva Thera (Santorini) i invazija drugih naroda, da bi konačno Krit osvojili Dirjanci 1100. godine p.n.e. U toku Rimske vladavine koja je trajala do 330. godine, hrišćanstvo postaje glavna religija, a apostol Pavle osniva prvu crkvu. Iako pod vlašću Rimljana, na ostrvu je zadržan grčki jezik i običaji, a latinski se koristio samo u administrativne svrhe. Tokom vekova Krit su osvajali mnogi narodi, a jedan od najznačajnijih pečata na sadašnji izgled gradova ostavili su Venecijanci koji su na ostrvu bili oko 400 godina. Mnoga utvrđenja, luke, crkve, manastiri, javne zgrade, trgovi delo su Venecijanske arhitekture. Pod turskom okupacijom ostrvo je bilo sve do 1898. godine. Nakon pripajanja Grčkoj, posle balkanskih ratova,  Krit deli sudbinu Grčke države u toku I i II svetskog rata.

Grad Hersonisos, koji se nalazi na 26 km od glavnog grada Herakliona, je grad koji živi dan i noć. Poznat je po prelepim hotelima, restoranima, tavernama i ima jako bogat noćni život. Dve glavne ulice ovog grada i veliki broj manjih koje izlaze na more pružiće Vam neopisivo bogat noćni provod… Hersonisos ima dugačke peščane plaže. 
Agios Nikolaos je slikovit gradić u jugistočnom delu ostrva bogat tavernama, restoranima i kafeima, u čijoj se okolini nalaze luksuzni hoteli i lepe plaže. Udaljen je 70 km od aerodroma i 72 km od Herakliona. Izuzetno slikovito mesto krase mnogobrojni restorani koji se nalaze uz obalu mora, a zaštitni znak Ag. Nikolaosa je malo “jezero” tj. kanal napravljen suženjem morske obale.
Elounda je kosmpolitsko mestašce koje posećuju poznati političari i muzičari širom sveta, nalazi se na desetak kilometara udaljenosti od Agios Nikolaosa. Poznato je po najluksuznijim hotelima u celoj Grčkoj, malim kamenim plažama i terenima za golf. Prekoputa Elounde nalazi se poznato izletište, ostrvo Spinalonga, na kojem se nalaze ostaci Venecijanske tvrđave.