Santorini je jedno od bajkovitih ostrva Grčke i omiljena destinacija velikom broju turista iz svih delova sveta. Santorini se nalazi u Egejskom moru i pripada ostrvskoj grupi Kiklade. Obuhvata teritoriju od oko 96 km2, dužina obale je 69 km. Zapadna strana ostrva, ona koja je okrenuta prema vulkanu je stenovita i strma i naziva se Kaldera. U jugoistočnom delu nalazi se krečnjačka planina Mesa Vouno sa najvišim vrhom Prophitis Ilias. Klima je umerena mediteranska. Tokom leta duva severoistočni vetar poznat po imenu meltemi, a tokom zime temperatura nikada ne ide ispod 10 °C. Kiša pada zimi dok tokom leta nema kišnih dana. Stanovnici Santorinija se pretežno bave turizmom, ali i uzgajanjem specifične vrste vinove loze, od koje se dobija izuzetno vino nychteri, i paradajza, veoma malog i neverovatno ukusnog. Na ostrvu nema izvora slatke vode pa se u svakodnevnoj upotrebi za piće koristi isključivo flaširana voda. Glavni grad je Fira koja je sagrađena na ivici kaldere, 260 m iznad površine mora.

Ime ostrva je nastalo stastanjem latinske reči “Sveta Irena” (lat. Saint Irene) u vreme mletačke vlasti nad ostrvom. Grčki naziv za ostrvo, Tira ili Fira, koristi se više među mesnim stanovništvom i u Grčkoj. Stariji nazivi za ostrvo Santorini su Stongili (“Kružan”) i Kaliste (“najlepši”).  Po podacima iz 2001. na ostrvu živi 13.670 ljudi. Ostrvo je podeljeno na opštinu Tira (12.440 stanovnika) i opštinu Oja (1.230 stanovnika, od kojih 268 živi na obližnjem ostrvu Terasija). Stanovništvo je etnički mešovito (Grci, Albanci, Bugari, Nemci), jer je većina autohtonog stanovništva emigrirala ka kontinentalnoj Grčkoj posle poslednje velike erupcije vulkana (1950. g.) i zemljotresa (1956. g.). U poslednjih 20 godina na ostrvu se obrazovala međunarodna zajednica u kojoj se mnogo koristi engleski jezik.

Glavna specifičnost Santorinija je njegovo vulkansko poreklo i nesvakidašnja boja šljunka na njegovim plažama. Velika vulkanska erupcija pre mnogo godina je zaslužna za karakterističan izgled ostrva. Tom prilikom se čitav zapadni deo survao i nestao u morskim dubinama obrazujući kalderu. Santorini ima oblik polumeseca, pa je poznato da se upravo taj udubljeni, zapadni deo, veoma strmo i naglo spušta ka podnožju. Sa te strane se nalazi i Fira, glavni grad. Vulkansko tlo na kome Santorini i danas živi i te kako utiče ne samo na reljef i izgled ostrva već i biljne kulture, pa je na ostrvu veoma malo zelenila.