Budva se može pohvaliti prelepim peščanim plažama. Mogren čine dve plaže spojene tunelom. Od Starog grada udaljene su oko 150 metara. Na plaži Mogren II nalaze se i ostaci crkve Svetog Antoana koju je posle brodoloma podigao moreplovac Mogrini. Po njemu su plaže i dobile ime. Jedna od popularnijih plaža je Ričardova glava. Ova šljunkovita plaža dobila je ime po Ričardu Vidmarku koji je 1963. godine snimao film na tom mestu. Nalazi se ispod zidina Starog grada. Slovenska plaža dužine je oko 1600 metara i prostire se od gradske luke do hotela Park. U pitanju je peščana i delom šljunkovita plaža.

Uličice i trgovi Starog budvanskog grada pamte ljudske stope više od 2000 godina unazad.Kameni reljefi u dosluhu sa legendama čuvaju priče o drevnoj romansi, o ljubavi jačoj od života i od smrti.Na ovom malom kamenitom poluostrvu ukrstile su se mnoge kulture i svaka je ostavila svoj zapis. Danas je to grad teatar,turistički centar, festivalski grad, mondensko letovalište i prestižna tačka na turističkoj karti Evrope.

Tvrđava Kosmač nalazi se u blizini Budve, tačnije pored sela Brajići. Nalazi se na nadmorskoj visino od 800 metara. Smatra se da je izgrađena između 1841. i 1850. godine. Nekada je ovo bila austrijska tvrđava koja je predstavljala granicu između Austrougarske i Crne Gore.

Muzej grada Budve nalazi se u Starom gradu. U njemu je izložena arheološka zbirka koju čine predmeti od 5. veka do srednjeg veka i etnografska zbirka koja prikazuje kulturu ovog kraja u periodu od 18. do 20. veka. U spomen domu Stefan Mitrov Ljubiša nalaze se predmeti vezani za njegov život u Budvi, između ostalih dokumenta, pisma, novinski članci i njegove knjige.

Kada je reč o sakralnim mestima Budva je veoma bogato područje. Severno od grada nalazi se manastir Stanjevići koji je poznat po tome što je baš ovde 1798. godine izglasan prvi Crnogorski zakonik. Između Svetog Stefana i Petrovca nalazi se raskošan manastir Reževići koji datira iz 8. veka. U blizini Petrovca je i manastir Gradište.