Lošinj je ostrvo u Hrvatskoj, u spoljnjem delu Kvarnerskog zaliva. Čitava površina ostrva iznosi 75 kilometara i najviši vrh je Osorčica sa 588 metara nadmorske visine. Ostrvo je izgrađeno od krečnjaka i veliki deo ostrva je pod šumom i pašnjacima. Najveća naselja na ostvu su Mali Lošinj koji ima oko 4000 stanovnika i Veli Lošinj sa oko 800 stanovnika.

Ono po čemu je ovo mirno malo ostrvo poznato su njegove plaže. Plaža Veli Žal je prva plaža koja je nagrađena prestižnom Plavom zastavicom. Plaža je šljunkovita i sa postepenim ulazom u more pa je idealna zna porodice. Opremljena je tuševima i ležaljkama. Plaža Srebrna Uvala nalazi se kod kampa Čikat i jedan deo ove plaže je stenovit. Na plaži se nalazi bar kao i prodavnica. Jedna je od najposećenijih plaža zbog kristalnog mora.

Jedna od najlepših uvala na Jadranu je uvala Čikat. Sastoji se od tri manje uvale i poznata je po mekanom sitnom pesku i prelepoj vodi. Od centra Malog Lošnja udaljena je skoro kilometar. Plaža Poljana je od gradića udaljena nekih 3 kilometara. Nalazi se u sklopu kampa i ulaz na ovu prelepu plažu se naplažuje. Reč je o šljunkovitoj plaži idealnoj za porodice sa malom decom. Još neke od plaža su plaža Borik, plaža Kadin i plaža Artorare.

Na ostrvu dominantnu ulogu ima grad Mali Lošinj koji van sezone broji oko 10.000 stanovnika, u sezoni do 3 puta više. Na 4 kilometara od Malog Lošinja nalazi se i Veli Lošinj. Obratite pažnju sad, Veli je u stvari manji, broji praktično 5 puta manje stanovnika i najviše podseća na lepo sređenu ribarsku luku, dok je ipak Mali Lošinj dominantniji na ostrvu.

Lošinj je  izuzetan izbor ako želite aktivan odmor. Betonske pešačke staze, lungomare, kako ih nazivaju, su praktično od Velog Lošinja sve do plaže Borik, kompletnom obalom, dužine preko 20 kilometara! Nemaju većih uspona, idu uz samo more, sa druge strane je borova šuma i jako su pogodne za biciklizam, trčanje, šetnju. Ovo je ubedljivo najveća prednost Lošinja.