Bled se nalazi na južnoj strani Alpa u blizini austrijske i italijanske granice. Stari zamak, jezero i malo ostrvo sa crkvom u njegovom centralnom delu simboli su ove turističke atrakcije Slovenije. Crkva koja se nalazi na ostrvu poznata je po zvonu iz 1534. godine, a čitava okolina predeo je jedinstvene lepote. Nalazi se između tri ski centra, Vogle, Kobla i Krvaveca, a u blizini se nalazi i Poljkuka koja je poznata po stazama za trčanje na skijama. Bled je od Ljubljane udaljen oko 50 kilometara.

Još je slovenački pisac Prešern rekao da ne postoji lepši kraj od raja kakav je Bled. Posebno je lepo zimi, kada pod snegom jezero izgleda kao iz bajke. Osim što je popularno ski mesto, Bled je mesto koje rasterećujuće deluje na čoveka svojim prirodnim lepotama. Zasigurno jedna od najlepših atrakcija je dolina rečice Vintgar.

U blizini Bleda, na oko 30 kilometara oko Bohinjskog jezera, nalazi se još par manjih skijališta. Kobla je skijalište sa koga se pruža prelep pogled na vrh Triglav i jezero. Skijalište sadrži nekoliko lakših i srednje teških staza, a ukupna dužina staza je 23 kilometara. Najveći spust dugačak je 6000 metara. Nalazi se na nadmorskoj visini od 540 do 1480 metara. Ovo je inače i prvo slovenačko skijalište otvoreno 1914. godine.

Bled je destinacija koja osim predivne prirode turistima može ponuditi i restorane sa fantastičnom hranom. Jedno od najpopularnijih mesta je picerija Rustika za koju kruži priča da ima najbolju picu u Sloveniji. Restoran Dvorac je još jedno prelepo mesto sa lepom terasom sa koje se pruža fin pogled na okolinu. Cena ručka u ovom restoranu je oko 12 evra što ga stavlja u kategoriju povoljnijih restorana. Još neki od finih restorana sa tradicionalnim ambijentom su restoran Okarina, Sova Bled, gostilna pri Planincu, Panorama i Grajska plaza. I jedna od najboljih slovenskih poslastičarnica Šmon nalazi se na Bledu. Noćni život se odvija u pivnicama, pabovima i kafićima. Najzanimljivija mesta su Kult club, pab Bled Janez Troha, Rock bar Bled i vinski podrum Bled.