Italija je mesto nastanka Rimskog carstva, jednog od najvećih carstava starog veka.Veoma je poznata po kulinarskim sposobnostima, modi, dizajnu, odeći, arhitekturiumetnostimuzici i ostalim znamenitostima koje u velikom broju posećuju turisti. Italija je jedan od osnivača NATO-a, grupe G8 i Evropske ekonomske zajednice, današnje Evropske unije.

Glavni grad Italije je Rim. Sa oko tri miliona stanovnika ovo je jedan od najvećih italijanskih gradova. Leži na donjem toku reke Tibar i centar je antičke kulture. Večni grad, kako ga još nazivaju, osnovan je 753. godine pre nove ere na sedam brežuljaka. Klima je mediteranska sa toplim i prijatnim letom kada se temperatura kreće do 30 stepeni. Jedan deo Rima je država Vatikan koja predstavlja glavni centar katoličanstva.

Milano je drugi po veličini grad u Italiji i istovremeno jedan od najvažnijih centara mode i privrede. Nalazi se u severnom delu Italije, od Rima je udaljen 585 kilometara, a od Torina 130 kilometara. U daljoj istoriji Milano je jedan kraći period bio prestonica Rimskog carstva, a danas je jedan od najpopularnijih turističkih mesta u ovom delu Evrope. Nazivaju ga Severnim biserom Italije. Gotovo da ne postoji reč kojom se ovaj grad može opisati. Spomenici koji mu daju dušu i podsećaju turiste na njegovu istoriju, ljubazni  prijatni domaćini sa italijanskim šarmom, prelepi kafići, šoping – sve ovo neizostavni je deo kulture Milana.

Na severozapadu Italije, u pokrajini Ligurija nalazi se Sanremo poznatiji kao Grad cveća. Na Mediteranskoj obali i sa Alpima u okruženju Sanremo je luksuzna turistička destinacija koja svake godine okupi veliki broj turista čemu dodatno doprinosi i prijatna klima tokom čitave godine i prestižni muzički festivali koji se održavaju u njemu.

Venecija je grad u severnoj Italiji i glavni je grad oblasti Veneto. Jedan je od najlepših i najromantičnijih gradova u Evropi i leži na 117 manjih ostrva. Kraljica Jadrana, kako je još nazivaju, proglašena je spomenikom svetske baštine Uneska. Suptropska klima zaslužna je za topla leta kada temperatura bude oko 25 stepeni i sveže zime.