Andaluzija je jedan od najlepših predela u Španiji. Sa punim pravom je nazivaju biserom juga ove egzotične evropske države. Andaluzija zauzima teritoriju od 140 kvadratnih kilometara, a glavni grad pokrajine je Sevilja. Sunčanu obalu Andaluzije krase prelepe peščane plaže: Kosta del Sol ima oko 320 sunčanih dana godišnje, a Kosta del Almeria i Kosta Tropikal su mesta koja su poznata po prelepim uvalama i kristalno čistoj vodi Mediterana. Mesto koje privlači veliki broj surfera je Kosta de la Luz ili Obala svetlosti.

Sevilja je osnovana u 9. veku, a prvi su je naselili Tartešani. Nekada se ova trgovačka kolonija nazivala Hispal, a metropola je postala u vreme Ptolemeja. Glavna morska luka u Španiji važila je za jedan od najvećih gradova, a 1428. godine osvaja je Fernando III i pripaja je kraljevini Kastilji. Grad je poznat po prelepim parkovima, bogatoj gradskoj istoriji i arhitekturi, kao i baroku. O upravi Mavara svedoče mnogobrojna dela arapske arhitekture u starijem delu grada. Interesantni delovi za obilazak su oblasti Santa Kruz, San Lorenco, El Arenal i predgrađe Arabal.

U Sevilji se nalazi najveća srednjovekovna gotska katedrala Svete Marije od Stolice. Građena je u periodu od 1401. do 1519. godine i poznata je po raskošnoj unutrašnjosti. Mnogi elementi nekadašnje džamije na čijem je mestu sagrađena korišćeni su prilikom njene izgradnje, a najpoznatiji je minaret Hiralda koji je pretvoren u zvonik. Katedrala ima 80 kapela, a njena unutrašnjost ukrašavala se zlatom.