Madrid 2024

Madrid prestonica Španije, jedan je od najlepših evropskih gradova. Naseljava ga oko 3,2 miliona stanovnika i jedan je od najvećih gradova u Evropi. Osim brojnih atrakcija koje mame turiste Madrid je i važan politički i ekonomski centar Španije, pa i Evrope. Nalazi se na obali reke Manzanares, ispod planine Sijera de Gvadarama. Grad odlikuje sredozemna klima, sa kratkim i hladnim zimama i toplim letima.

Postoji više verzija o tome kako je nastao i po čemu je Madrid dobio ime. Pretpostavlja se da ono potiče od reči madronjo, biljci koja je utisnuta i na grb Madrida. Današnji naziv dobio je 1038. godine, a pre toga su ga zvali Mageri ili Madšrit. Prestonica Španije bio je sve do početka 18. veka. U međuvremenu Španija je potpala pod okupacijom Engleske i Portugala, zatim i Francuske, a tek 1873. godine je ponovo proglašena republikom, a Madrid opet postao prestonica.

Grad se može pohvaliti mnoštvom muzeja i spomenika i predstavlja pravi evropski centar kulture.

Muzej Prado je jedan od najposećenijih muzeja i poseduje više od 5.000 slika. U njemu su izložene slike iz perioda od 12. do 19. veka, ali i mnoga umetnička dela. Izloženo je čak 140 slika poznatog španskog slikara Franciska Goje.

Još jedna od atrakcija Madrida je španska Kraljevska palata koja je izgrađena po uzoru na Versaj, a izgradio ju je Filip V u 18. veku. Palata je prepoznatljiva po neoklasičnoj fasadi, ukrašenoj jonskim i dorskim stubovima. Najimpresivniji delovi Kraljevske palate su stanovi kralja Čarlsa III, salon de Gasparini, salon del Trono koji je glavna prestolna dvorana i skladište oružja u kome se nalaze eksponati iz 16. veka. Madrid 2024