Na jugu Albanije nalazi se Saranda, omanje turističko mesto sa 30 000 stanovnika. Grad se nalazi prekoputa severoistočnog dela ostrva Krfa i od grčke granice udaljen je 26 kilometara. Smešten je u zalivu oblika potkovice, između planine i Jonskog mora, u oblasti Valona. Mesto ima preko 300 sunčanih dana godišnje i mediteransku klimu.

Saranda (alb. Sarandë, grč. Άγιοι Σαράντα) grad je u južnoj Albaniji u oblasti Valona smešten na obalama Jonskog mora. Saranda predstavlja jedan od najvažnijih turističkih centara u zemlji. U gradu živi značajan broj pripadnika grčke nacionalne manjine. Po podacima iz 2011. godine u gradu je živelo 20.227 stanovnika. Preko puta grada nalazi se grčko ostrvo Krf a pored grada, u more utiče reka Bistrica.

Savremeni naziv grada potiče od vizantijskog manastira Agi-Saranda (grč. Άγιοι Σαράντα) u čast Četrdeset mučenika Sevastijskih, u antičko doba grad se zvao Onhesmeo (Ογχησμος). Naziv potiče od jednog od ilirskih plemena. 28. novembra 1912. godine, nedaleko, u Valoni, proglašena je nezavisnost Albanije, ali su u stvari od tog vremena do 1920. godine teritoriju zemlje periodično zauzimaju italijanske, srpske i grčke trupe.

Kada je grad zauzela italijanska vojska 1939. godine, osvajači su ga preimenovali u Porto Eda u čast najstarije ćerke Benita Musolinija, Ede. Ali Grci, koji su od davnina ovaj region – Severni Epir smatrali delom Velike Grčke, prilično brzo su odatle 1940. godine, iako ne zadugo, proterali Italijane. „Sile osovine“: Nemačka, Italija i Bugarska su 1941. započeli okupaciju Grčke. Italijani su kapitulirali 1943. godine i njihove trupe su napustile Albaniju, 1944. godine nemački osvajači su proterani iz zemlje, a po završetku Drugog svetskog rata Saranda postaje centar istoimenog okruga prefekture Valona u Albaniji.

Godine 1997. grad je bio jedno od mesta početka ozloglašenih nereda.

U samom centru Sarande nalazi se pravoslavna crkva i srednjovekovna sinagoga. U blizini se nalazi arheološki muzej-rezervat – ruševine antičkog grada Butrinta – UNESCO-ve svetske baštine, kao i ostaci još jednog antičkog grada Finiči.

Takođe u okrugu Saranda nalazi se najveći broj spomenika kamenog doba u Albaniji, uključujući pećine Konispol.