Azurna obala

Simpatična mediteranska Nica drugi je grad u Francuskoj po broju turista koji je godišnje posete, posle Pariza. Ovaj lučki grad smešten je nedaleko od italijanske granice, između Kana i Monaka. Smatra se glavnim gradom Azurne obale.

Grad je poznat po prelepim trgovima. Glavni trg je Massena koji je prostran i ukrašen zgradama u italijanskom stilu, sa palmama i borovima. Na ovom trgu uglavnom se održavaju razlilite manifestacije i festivali. Trg Garibaldi datira iz XVIII veku i u njegovom centru nalazi se Garibaldijev spomenik po kome je trg i dobio ime. Spomenik je izgrađen u čast ujedinjenja Nice sa Italijom. U centru starog dela grada nalazi se trg Rossetti. Najdominantnija na ovom trgu je katedrala St Reoarata i fontana. Mnogi restorani i poslastičarnice nalaze se na ovom trgu.

Prelepa cvetna pijaca nalazi se na trgu Saleya. I ovde možete ručati u nekom prijatnom restoranu ili popiti kafu u nekom bistrou. Trg Palate je popularan kod mlađih ljudi a ovde se neretko održavaju i koncerti.

Manastir Notre Dame od Simijea iz 17. veka je još jedna atrakcija Nice. Ovde možete čuti zanimljive priče o životu monaha koji su boravili ovde ali i pogledati nekoliko remek dela slikarstva. Najveća crkva u Nici je bazilika koja je izgrađena u gotičkom stilu 1868. godine.

Palata Lascaris je takođe zgrada koju morate videti. Najlepši pogled na Nicu pruža se sa tvrđave Mon Alban iz 16. veka. Akropolj u Nici danas je mesto koje služi kao multimedijski i konferencijski centar i otvoren je za znatiželjne turiste. U njemu se održavaju izložbe, a poseduje i bioskop i kuglanu.

Azurna obala