Mesto Zlatni Pjasci je odmaralište koje je poznato po prelepim plažama. Nalazi se na teritoriji istoimenog parka na teritoriji Crnog mora. Mesto je od Varne udaljeno 17 kilometara, a od Beograda 800 kilometara. Prosečna temperatura vazduha tokom letnjih meseci je 27 stepeni, a temperatura vode oko 24 stepena.

Jedno od najpopularnijih letovališta na crnomorskoj obali može se pohvaliti dugim, peščanim i širokim plažama koje su izuzetno lepo uređene. Na mnogim od njih se možete okušati u surfovanju ili skijanju. Glavna plaža poznata je po netipičnom morskom pejzažu – umesto palmi hladovinu prave hrastovi i listopadno drveće. Ovo letovalište poznato je po najčistijem pesku na čitavoj obali Crnog mora. Dužina obale u ovom delu Bugarske je 3,5 kilometra, plaža je široka i ravna, a na nekim mestima je široka i do 100 metara.

Mesto je dobilo ime po legendi koja kaže da su davno morski pirati baš ovde zakopali zlato, a da im se priroda osvetila tako što je ukradeno zlato pretvorila u fini zlatni pesak kakav danas vidimo. Sama gradska plaža dugačka je oko 6 kilometara i duž nje se smenjuju luksuzni hoteli.

U Zlatnim Pjascima nalazi se i najveći centar za ronjenje na bugarskoj obali – Padi. I veliki akvapark Aquapolis nalazi se u blizini ovog bugarskog letovališta. Smešten je na magistralnom putu i nudi izuzetno kvalitetne aktivnosti i nezaboravan provod za sve generacije.

Jedan od najpoznatijih restorana sa tradicionalnom bugarskom hranom je Chiflika. Ovde morate probati tarator supu i punjene paprike. Dosta popularan je i internacionalni restoran Golden Dreams Boat. Pored restorana domaće kuhinje u Zlatnim Pjascima možete jesti i kinesku, japansku i irsku hranu, ali i ostale svetske kuhinje. Još neki od poznatih restorana su Staria Chinar, Happy Bar&Grill, El Kapan, gostilnica Chuchura, malo otmeniji Di Wine, restoran Marche i kafana Gerana.

Mesto je poznato i po velikom broju kazina u kojima možete okušati svoju sreću. Najpopularnija diskoteka sa ubedljivo najboljim provodom je klub Admiral. Mesto obiluje i kafićima raspoređenim uz samu plažu ili na glavnom šetalištu. Najpopularnija mesta za izlazak su Mojito Beach Bar, Vanity Beach Bar, Cocktail Bar Malibu i Poco Loco.