Dvorci Transilvanije

Transilvanija je oduvek bila interesantna destinacija za putovanje. Planinski deo Rumunije u kojem danas živi oko 5 miliona stanovnika. Značajni gradovi su Brašov, Sibiu i Sigišoara, a postoji i veliki broj sela u okolini. Ova sela su mnogo zanimljiva jer se u njima i dan danas jako drži do tradicije i starih običaja.

Bukurešt je glavni grad Rumunije i nalazi se u pokrajini Vlaškoj. Leži na sedam brda i kroz njegov centar protiče reka Kolentina, a kroz severni deo grada reka Dambovica. Po poslednjim istraživanjima u njemu živi oko 2 miliona stanovnika što ga stavlja u sam vrh najnaseljenijih glavnih gradova u Evropi.

Prvi dokumenti o gradu datiraju iz 1459. Godine, a ime Bukurešt znači radost. Neoklasične zgrade i mnogobrojni parkovi koji krase ovu evropsku metropolu donele su mu i naziv Mali Pariz.

Na samom ulazu u grad turiste od 1956. godine, kada je sagrađena, pozdravlja Kuća slobodne štampe. Slična Trijumfalnoj kapiji iz Pariza prvobitno je bila izgrađena od drveta da bi 1936. godine bila prepravljena i danas je od granita. Vrh kapije otvoren je za turiste i sa njega se pruža lep pogled na čitav grad. Sagrađena je u čast boraca iz Prvog svetskog rata.

Calea Vustirei ili avenija Pobede je najstarija ulica u Bukureštu. Izgrađena je 1692. godine i danas je jedna od najmodernijih i najprometnijih ulica u gradu. Još jedna od znamenitosti Bukurešta je Kantakuzinova palata. Reč je o velelepnoj zgradu u francuskom eklektičkom stilu koja je sagrađena na zahtev bivšeg premijera Kantakuzina. Danas je u ovoj zgradi smešten muzej George Enesco…Dvorci Transilvanije