Atina

Glavni grad Grčke, prelepa Atina, jedna je od najstarijih i najpoznatijih svetskih metropola. U Antičkom dobu Atina je bila centar edukacije, kulture, nauke, kolevka filozofije i umetnosti i  moćan grad-država. Danas je veličanstvena metropola koja je od svoje prošlosti sačuvala ono najbolje a urbanizacija nije previše uticala na njen mediteranski šarm po kome je prepoznatljiva. Jedan je od najstarijih svetskih gradova i njeno postojanje datira još od pre 3400 godina. 

 

 

Ako bismo govorili o istoriji ovog grada imali bismo puno toga da ispričamo. Najkraće rečeno, na području današnje Atine, u 5. i 4. veku p.n.e.,  postavljene su osnove današnje zapadne civilizacije. Iz tog perioda ostalo je mnogo lepih znamenitosti i zdanja, mnogo dela pesničke, govorničke i dramske umetnosti. Sve ovo, pored šarmantnih Atinjana razlog je što je ovaj grad jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. 

 

 

Sinonim Atine i najprepoznatljivije zdanje je Akropolj. Nalazi se na 150 metara nadmorske visine i sa vrha se čitav grad vidi kao na dlanu. Nekada je bio svetilište boginje Atine, po kojoj je i sam grad dobio ime. Na Akropolju se nalaze hramovi Partenon, Erihteion i hram Atine Nike. Sam centar je trg Sintagma, koji je najveći u gradu. Od ovog trga kreću i sve najprometnije ulice u Atini. Centralno mesto na njemu zauzima zgrada Skupštine, za koju se može reći da je jedna od glavnih atrakcija zbog vojnika koji verno motre na nju tokom čitavog dana. Zapravo su baš vojnici razlog što ovaj deo grada svakog dana privlači mnogo turista. Glavno gradsko šetalište je ulica Ermou u kojoj, osim što se možete okrepiti kafom ili nekom poslasticom u mnogobrojnim kafićima, možete pazariti nešto u buticima modnih brendova. A kada ste već u tom delu možete posetiti i simpatičnu crkvu Kapnikareu. U ovom delu Atine nalazi se još jedan trg. Reč je o trgu Monastirakija  koji se nalazi u starom delu grada Plaka. Mnogi grčki restorani upravo su u ovom delu i tu možete pojesti najbolji suvlaki, giros ili tzatziki salatu. Plaka je zanimljiva zbog toga što se duh stare Atine najviše zadržao ovde. Iz nje se uzbrdo dolazi do Akropolja, a možete posetiti i Hadrijanovu biblioteku i Rimsku agoru, dva bitna arheološka mesta. U rekonstruisanoj zgradi Stoa Atikus smešten je muzej u kome su izloženi predmeti iz starog doba i praistorije i mogu se kupiti suveniri i knjige o staroj Atini. Odmah tu nalazi se i Hefestionov hram. 

 

 

Na oko 15 hektara prostire se Nacionalna Bašta. Osnivač je bila kraljica Amalija 1838. godine. U toplim letnjim mesecima idealno je mesto za predah, a u njoj je smeštena i zgrada Zapeion koja služi za održavanje sastanaka, konferencija i izložbi. U njenoj neposrednoj blizini nalaze se  ostaci hrama Olimpijskom Zevsu, najvećeg grčkog hrama. Baš preko puta Nacionalne bašte nalazi se stadion Panatanaiko u kome su se održale prve moderne Olimpijske igre. Stadion možete obići uz prisustvo vodiča koji će vam na najbolji mogući način ispričati istoriju ovog mesta. 

 

 

Pirej je drugi centar Atine i tu se nalazi istoimena luka koja je jedna od najvećih u Evropi. U istoriji poznata je kao mesto odakle je Temistokle poslao brodove na Salaminu. Danas se u ovom delu nalaze restorani, hoteli, butici i kafići i predstavlja mesto okupljanja mladih Atinjana. Iako ih nema puno, plaže u Atini su izuzetno lepe. Kod većine plaža ulaz se naplaćuje, a najlepše se nalaze istočno od Pirejske luke. Skoro sve plaže odlikuje dugački plićak. Najpopularnije su Paleo Faliro, Alimos, Glifada, Vula, Varkiza i Lagonisi. Najbliža je Alimos, na 11 kilometara južno od grada.

 

 

Restorani / Kafići / Klubovi 

Grčka kuhinja je jedna od najukusnijih i najzdravijih, a po mnogo čemu slična je našoj. Najpoznatija jela su giros i suvlaki, salata tzatziki, a kako je Atina primorski grad jede se dosta i riba. Najbolji riblji restorani nalaze se istočno od luke. S druge strane, u smeru Piraikija takođe možete naići na vrhunske riblje restorane, a ručak uz pogled na Saronski zaliv je posebno iskustvo. Preporuka je restoran Diasimos kao i taverna Margaro. U ulici Kidathineon, u Plaki, možete naći najviše restorana. Pored restorana Plaka i Akropolj dosta popularan je i Bizantino, koji je jedan od najstarijih. Pored grčkih restorana i taverni topla preporuka su i italijanski restoran A Modo Mio i francuski L’Abreuvoir. Mediteranska jela možete probati u restoranu Aglio, Oglio y Peperoncino koji je nadaleko poznat po prijatnoj atmosferi, zatim Alekos Metropolitan, Alexandra, koja je ujedno i pivnica i Altamira sa indijskom, kineskom, arapskom i meksičkom hranom. 

 

 

Kakvu god vrstu provoda da tražite, u Atini ćete sigurno naići na interesantna mesta. Bilo da ste željni zvuka buzukija i kafanske atmosfere, urbanih klubova, koncerta na otvorenom ili prijatnih koktel barova. Pomenuti koncerti na otvorenom održavaju se najčešće leti. U pozorištu Heroda Atikusa možete pogledati koncerte klasične muzike ili baleta. U drugom pozorištu, na Likavetisu, održavaju se koncerti velikih svetskih izvođača. Neki od najpopularnijih barova su Embros i Thirio, zatim latino klub Mi Cubanita. Još neki od popularnih klubova su Misikleusa, Pondiki i Ambelofilo. U Grčkoj su dosta popularni mali underground klubovi i tu se izdvajaju Key Bar, Pairideaza, Seven Jokers i Use. 

Shopping / Marketi

Kao što smo rekli, najpoznatija ulica za šoping je Ermou. Veći shopping centri se nalaze malo dalje od grada i do njih se može najbrže stići metroom. Reč je o dva velika tržna centra The Mall i Athens Metro Mall. U samom centru grada su Attika, Hondos i Notos Galleries. Ako tražite suvenire, najsnabdevenije su suvenirnice u Plaki. Vrhunsko iskustvo je i odlazak na grčku pijacu. Tržnica Kentriki Agora otvorena je nedeljom i na njoj možete naći skoro sve, od voća, povrća, sveže ribe, do maslina, ulja i suvenira. 

Ostale aktivnosti

Beg od gradskog asfalta i napetosti mogu biti ostrva koja se nalaze u blizini Atine. Sva ta mala mesta zadržala su autentičan duh stare Grčke i zbog toga su uvek atraktivna za obilaženje. U Saronskom zalivu nalaze se ostrva Salamina, koje je i omiljeno mesto za odmor Atinjanima zbog prelepih malih plaža, zatim Egina koja je nekada bila prestonica Grčke i Poros koje je  poznato po prelepim plažama i kristalno čistom vodom. Zanimljiv izlet može biti i odlazak do Delfijskog proročišta koje je za stare Grke predstavljalo centar sveta, i do pravoslavnih manastira Meteora, koji su pod UNESCO zaštitom. 

 

 

U Atini možete obići dosta muzeja i galerija. Neki od najpoznatijih muzeja su Nacionalni Arheološki muzej, Novi muzej Akropolja, Benaki i Muzej umetnosti u Cicladic Kolonaki i Agora Muzej u blizini Monastirakija. 

 

 

Možda najlepši pogled na grad i mesto sa kog se najlepše vidi zalazak sunca je planina Licabetus. Krivudav i strm put do gore i neće vam pasti teško kada iz malog kafea na vrhu posmatrate grad. Ukoliko boravite u Atini tokom leta ne bi bilo loše posetiti Epidaurus festival jer izvedbe u drevnom teatru Epidaurus predstavljaju jedno nezaboravno iskustvo. 

 

Cene putovanja u Atinu možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 19530 puta