Bali

 

Bali je indonežansko ostrvo koje se nalazi između ostrva java i Lomboka. Jedna je od 33 provincije Indonezije, a glavni grad je Denpasar koji se nalazi na jugu ostrva. Jedno je od najvećih turističkim mesta u ovom delu sveta i čitavo stanovništvo pretežno živi od turizma. Većinski deo stanovništva čine indonežanski hinduisti. Sam bali sačinjen je od preko 17000 manjih ostrva a prosečna godišnja temperatura je 27 stepeni.

 

Glavni grad Balija je Denpasar čije ime u prevodu doslovno znači pijačni grad na severu. Grad je poznat po muzejima, galerijama i hramovima i predstavlja kulturno sedište samog ostva.

 

Jedan od najznačajnijih hramova na Baliju je Tanah Lot koji je podignut u 16. veku a podigao ga je sveštenik sa Jave. Nalazi se na steni, okružen je morem a prema legendi zmije koje žive u podnožju hrama čuvaju hram od zlih duhova.

 

Na planini Gunung Agung nalazi se hram Pura Besakih koji je jedan od najsvetijih hramova na ostrvu i još ga nazivaju Hram Majka. Do samog hrama vodi 1000 stepenika, a sam hram čine tri trima posvećena Šivi, Brahmi i Višnu.

 

Jedan od najpoznatijih muzeja na Baliju je Puri Lukisan koji se nalazi u Ubudu. Osnovali su ga Rudolf Bonnet i Gde Agung Sukawati. U muzeju je izloženo oko 150 slika i 62 skulpture i ovo je prvi muzej otvoren na Baliju. U muzeju Gedong Kirtya koji se nalazi u Singaraji možete pogledati bogatu kolekciju starih pisama i poezije koja je ispisana na palminom lišću. Još neki od muzeja koje biste mogli da obiđete su Subak u Tabananu, Le Mayeur u Sanuru i muzej neka u Ubudu.

 

Nešto po čemu je Bali najviše poznat su njegove prelepe plaže.

 

Kuta je plaža koja godinama unazad važi za jednu od najpopularnijih plaža na ostrvu. Poznata je po prelepim zalascima sunca, dobrim zabavama ali i kao raj za turiste. Još jedna popularna plaža, takođe najviše interesantna surferima je plaža Jimbaran. Još jedno rajsko mesto dosta privlačno turistima je selo Sanur koje se nalazi na istočnoj obali Balija. Poznato je po koralnom grebenu pa je zbog toga najviše interesantno roniocima. Na jugu Balija nalazi se plaža Seminjak, između Kute i Legijana. Plaža je dugačka oko pet kilomerata, sa belim peskom i mnoštvom barova i restorana. Na istočnoj obali Balija nalazi se plaža Pasir Putih ili Devičanska plaža i smatraju je za jednu od najlepših plaža ostrva. Voda je mirna i kristalno čista a plaža je još poznata i po dobrim restoranima u kojima možete probati lokalnu kuhunju. Nasa Dua je jedan od većih turističkih centara na Baliju koji je poznat po mnogobrojnim luksuznim hotelima, palmama i belom pesku. Plaža je dugačka nekih 14 kilometara i idealna je za porodice. U malom zalivu u Uluvatu nalazi se plaža Padang Padang koja je poznata po talasima idealnim za surfere ali i po izlasku sunca.

 

U jugozapadnom delu Balija nalazi se plaža Džimbaran bej koja je dugačka nekih 3 kilometara i poznata po prelepim zalascima sunca. Poznata je i po mnogobrojnim ribljim restoranima.

 

Shopping / marketi

 

Kada je o shoppingu reč Bali i ovde nudi izuzetnu ponudu – od shopping mall-ova u većim mestima do malih lokalnih suvenirnica i marketa. Najbolje mesto za kupovinu suvenira i tradicionalnih rukotvorina su marketi iliti male pijace kojih ima gotovo u svakom naseljenom mestu. Najpoznatija mesta za kupovinu su ulica Jalan Pantai Kuta u Kuti, ulica Jalan Raya u Ubudu i ulica Poppies Lane u Legianu.

 

 

Restorani / kafići/ noćni život

 

Indonežanska kuhinja je jednostavna i raznolika u isto vreme, pikantna i veoma ukusna i privlačna.  Pirinač ne samo da je osnovna namirnica nego i baza svih vrsta jela. Najpoznatija jela su sate koje je slično souvlakiju s tim što se meso ovde bode na štapić od bambusa, nasi goreng je jelo od pirinča i povrća u kombinaciji sa plodovima mora ili drugom vrstom mesa i jelo nasi campur koje se pravi od pirinča i kombinuje sa mesom i povrćem.

 

Festival umetnosti se održava svake godine u Denpasaru i okolnim mestima i poznat je kao jedno od najvećih okupljana na ostrvu tokom godine. Održava se u junu .

 

Ostale aktivnosti

 

Ubud Bali je mesto koje će biti interesantno onima koji su željni mira i puštanja i poznato je po divljem biljnom i životinjskom svetu ali i pirinčanim poljima koje možete posetiti i gde možete upoznati lokalnu kulturu i stanovništvo. Nalazi se 25 kilometara severno od glavnog grada i sastoji se od 14 povezanih sela poznatih po tradiciji, religiji i zanimljivim običajima, kućama sa slamnatim krovovima i prijatnim starosedeocima.

 

Celuk je mesto koje se nalazi severno od glavnog grada Denpasara i koje je poznato po velikom broju dućana i izradi nakita.

 

 

Sanur je jedno od prvih turističkih mesta na Baliju. Poznat je po nekoliko muzeja, hramovima i bašti orhideja. Osim široke ponude zanimljivih sadržaja ono po čemu je Sanur prepoznatljiv su spa centri koji se nalazi duž čitave obale.

 

Cene putovanja na Bali možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 4188 puta