Beč

Jedna od najstarijih evropskih metropola i uvek atraktivna destinacija za one koji bi hteli da svoj odmor oplemene bogatom ponudom kulturnih aktivnosti je Beč. Poznat kao grad valcera, umetnosti i kulture, Beč leži na reci Dunav i nalazi se u istočnom delu Austrije, blizu granice sa Slovačkom. Umetnost i kultura u ovoj prestonici imaju dugu tradiciju i upravo zbog toga je toliko privlačan turistima. Mnogi svetski poznati muzičari stvarali su u ovom području, a od najznačajnijih mogli bismo pomenuti Betovena, Mocarta, Štrausa, Šuberta, Johanesa Bramsa i mnoge druge. Osim muzike, koja je prva asocijacija kada govorimo o Beču, i arhitektura grada je prepoznatljiva u svetu. 

 

 

Zlatna evropska prestonica, kako je još nazivaju, sinonim je za bonton i uređenost. Njeni stanovnici su ležerni, disciplinovani i prijatni. Grad je bogat zelenim površinama, na svakom koraku nalazi se lepo uređeni park, i ono na šta se mnogo vodi računa ovde je čistoća grada. Osim toga što su prijatni prema turistima, domaćini imaju jako razvijenu svest o očuvanju životne sredine pa tako da gotovo ne možete naići na papirić na ulici.

 

 

Restorani / Kafići / Barovi

Beč predstavlja pravi raj za gastronome. Ljubitelji hrane biće očarani širokom ponudom restorana i vinarija, poslastičarnica i slatkih kafića. Bečka šnicla, štrudla od jabuka ili nadaleko poznata Sacher torta su specijaliteti koje svaki turista mora sebi priuštiti. Dosta popularne su bečke vinarije koje kombinuju samoposluživanje fine hrane i ukusna, kvalitetna vina. Odgovor na pitanje gde jesti u Beču je izuzetno težak s obzirom na to da se dosta pažnje posvećuje kvalitetu hrane. Jedno od najpoznatijih mesta je Sacher hotel, koji je poznat po istoimenoj torti. Mesto je otmenije pa su u skladu s tim i formirane cene koje su malo „jače“ u poređenju sa ostalim sličnim mestima. Restoran Figlmuller je mesto koje je poznato po šnicli koju služe. Jedna od najboljih kafana je Caffe Central koja se nalazi u palati Ferstel, u blizini Hofburga. Caffe Landtmann nalazi se u blizini gradske skupštine. Ova dva mesta interesantna su zbog toga što su bila izbor Romy Schneider, Marlene Dietrich i Paula McCartneya. Boemsko mesto, Caffe Haweiki, zanimljivo je po tome što tu uvek možete naleteti na neke lokalne umetnike kako uživaju ili stvaraju u šarmantnom ambijentu. Restoran Centimetera je takođe jedan od popularnijih. To je zapravo lanac restorana raštrkanih po centru grada i za jedan od popularnijih važi zbog malo nižih cena, koje ne utiču na kvalitet hrane.

 

 

Kada je reč o kafićima i barovima, Beč je pravi raj za one koji vole da popiju kafu i osete energiju samog grada. Restoran, bar i lounge Le Loft jedan je od popularnijih u gradu i nalazi se u samom centru prestonice uz obalu Dunava. Fascinantna panorama grada sa 18. sprata posetioce ostavlja bez daha, a ovo mesto najpoznatije je po francuskoj kuhinji, a osim toga možete probati izvrsnu hranu i vina. Atmosphere lounge bar je bar sa takođe spektakularnim pogledom i danju i noću i seže preko celog grada. Ljubitelji koktela posebno će uživati u ovom kafiću s obzirom da su kokteli nešto na šta se stavlja poseban akcenat. Kada je reč o klubovima, većina je stacionirana u samom centru grada. Najpopularniji među mnogobrojnim klubovima je Volksgarten. Veliki, sa kvalitetnom rasvetom i ozvučenjem, velikim izborom pića i prijatnim osobljem garantuje dobar provod do ranih jutarnjih sati. Klub Passage se nalazi u njegovoj blizini i ne zaostaje za svojim “komšijom” kada je dobar provod u pitanju. Topliji dani rezervisani su za opuštanje na obali Dunava, pa su na raspolaganju bar Herrmannpark  i Tel Aviv Beach.

Shopping / Marketi

Svi znamo da je Beč grad koji je sinonim za dobar šoping. Osim niskih cena za vreme sezonskih popusta u bečkim shopping mallovima svako može naći ponešto za svoj džep, od jeftinijih modnih marki do onih sa malo jačim cenama. Robna kuća Peek & Cloppenburg nalazi se u ulici Kerntnerštrase i prostire se na 12.000 kvadratnih metara, a u ponudi ima oko 400 različitih dizajnerskih marki. Bečlije najčešće kupuju u Mariahilfer štrase. U ovom delu grada nalaze se velike robne kuće i ovde se često može naleteti na velike rasprodaje. Od šopinga se možete odmoriti u prijatnim kafeima, poslastičarnicama i restoranima. U centru starog dela Beča nalazi se najluksuzniji bulevar, Kolmarkt.

Ostale aktivnosti

Prvo što svaki turista koji poseti Beč ugleda je Trg Svetog Stefana (Stephansplatz). Nalazi se u samom centru grada i tu se nalazi i čuvena katedrala Svetog Stefana koja predstavlja jedan od simbola Beča. Izgrađena je 1147. godine u romanskom stilu i u njoj je održana ceremonija venčanja Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i njegov pogreb. Mnogi turisti koji krenu put Beča požele da posete Prater, ogromni zabavni park. Nekada carsko lovište, a danas impresivni park na ogromnoj površini sa puno kafića, poslastičarnica i naravno ringišpila od kojih zastaje dah.

 

 

Retki su gradovi u Evropi sa toliko parkova i zelenih površina kao što je slučaj u Beču. Čitav centar grada organizovan je i prilagođen šetnji, vožnji bicikla, izletima. Među parkovima ističu se Wienerwald poznatiji kao Bečka šuma i Lobau, mesta na obali Dunava koja Bečlijama služe za odmor i relaksiranje. Ono što se mora posetiti su dvorci Schounbrunn, kojim godišnje prođe 2,5 miliona turista, i Belvedere. Belvedere se sastoji od dva dela i jedna je od najlepših baroknih građevina u svetu. Palate su podignute u 18. veku kао lеtnjа rеzidеnciја princа Еugеnа Sаvојskоg. Belvedere u prevodu znači ,,lep pogled”, jer se sa vrha gornje palate pruža prelep pogled na Beč. Zooloski vrt u Beču, Schönbrunn, po nekim istraživanjima proglašen je za najbolji i najlepše uređeni zoološki vrt u svetu. Preko milion ljudi godišnje poseti ovaj park divljine i zbog toga predstavlja jednu od glavnih atrakcija grada. Prostire se na 17 hektara i u njemu se mogu videti mnoge retke i ugrožene životinjske vrste. Bečka državna opera (Wiener Staatsoper) je jedna od najpoznatijih operskih kuća na svetu. Sagrađena je 1869. godine u neorenesansnom stilu.

 

 

Cene putovanja u Beč možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 12030 puta