Berlin

Za Berlin kažu da je grad koji nikada ne spava. Ovaj kosmopolitski grad jedan je od najnaprednijih kulturnih centara koji zbog svoje burne istorije i spomenika koji su svedoci prošlih vremena uvek privlači posetioce iz čitavog sveta. Grad muzeja, parkova, prijatnih i urbanih ljudi leži na rekama Špreji i Hafel i nalazi se na severoistoku Nemačke. Zanimljivo je da Berlin ima više mostova od Venecije.

Najpoznatija znamenitost i slobodno možemo reći simbol Berlina je Brandenburška kapija koja predstavlja sam ulaz u grad. Neoklasična građevina urađena je po uzoru na kapiju Akropolja i sagrađena je 1791.godine. Nalazi se na Pariskom trgu, u pešačkoj zoni. Visoka je 26 metara i čine je 12 dorskih stubova.

 

 

Na istom trgu, koji je dobio naziv u ime pobede nad Napoleonom, nalazi se ambasada Francuske, Akademija umetnosti, Memorijalni centar ubijenih Jevreja i luksuzni hotel Adlon. Aleksanderplac je još jedan trg i ulica u centru Berlina. Odatle sve kreće s obzirom da je baš tu početna stanica za metro. Tu se nalazi i televizijski toranj koji je druga po veličini građevina u Evropi. Visoka je 360 metara i vidljiva je iz svih delova Berlina.

 

 

Rekli smo da je Berlin grad muzeja. Čak pet njih smešteno je na ostrvu na reci Špreji koje je zbog toga dobilo naziv Muzejsko ostrvo. Osim prvog javnog muzeja, Altes-a, na ostrvu se nalaze i Stara nacionalna galerija, Bode muzej, Neues muzej i Pergamski muzej. Muzej Altes datira iz 1830. godine i jedan je od najstarijih u Nemačkoj. U njemu se nalazi antička kolekcija stare Grčke, na njegovom prvom spratu, dok se specijalne izložbe i izložbe po potrebi izlažu na drugom spratu. U Nacionalnoj galeriji izloženo je najviše umetničkih dela neoklasičnog, romantičkog, impresionističkog i modernog stila. Umetnička dela Edvarda Manea, Kloda Monea, Šinkela i Karla Blehena deo su ponude ove galerije. Pergamski muzej je nešto što ne bi smelo da se propusti. U njemu se nalaze modeli originalne veličine različitih monumentalnih građevina, kao što su oltar iz Pergamona, Vrata pijace grada Mileta i Ištar kapija iz Vavilona. U Istorijskom muzeju na više od 8000 kvadratnih metara izložena je nemačka istorija, a pored toga muzej poseduje i veliku biblioteku i bioskop. 

 

 

Još jedan od berlinskih simbola je katedrala koja je sedište protestantske crkve u Nemačkoj čija je izgradnja zvanično završena 1905. godine. Impresivna građevina sagrađena je u neorenesansnom stilu, mada se na njoj vide uticaji različitih arhitektonskih stilova. Još jedna građevina vredna pomena je dvorac Šarlotenburg izgrađen krajem 17. veka. Građevina predstavlja kombinaciju baroka i rokokoa, a posetioci mogu pogledati kineske slike ili posetiti muzej u okviru dvorca. Berlinski zid srušen 1989. godine danas je još jedna atrakcija grada. Sada osim što služi kao turistička atrakcija predstavlja i platno za umetnike iz različitih krajeva sveta jer se na njemu crtaju grafiti. 

Restorani / Kafići / Barovi

Berlin je grad koji može da se pohvali dobrim noćnim životim pa samim tim i privlači veliki broj mladih ljudi. Postoji puno razloga zbog kojih treba posetiti ovu metropolu a noćni život je jedan od njih. Neki od najpoznatijih klubova su u delovima grada Augustrasse, Oranienburger Strasse, Osthafen, Kreuzkolln.. Watergate je možda jedan od najpopularnijih klubova sa house i techno muzikom. Franz Club je mesto na kome možete čuti neke od boljih nemačkih bendova i najčešće sviraju jazz, rock i funk muziku. Sličan njemu je klub Slasni Doughnuts. Još neki od popularnih klubova su Knaack Club, Veza i Tresor. Pre izlaska u neki veći klub preporučuju se kokteli u Wasserturm ili Kollwitzplatz, delove grada koji su najfrekfentniji kada su izlasci u pitanju. Osim klubova i pabova, u ovim delovima grada nalazi se nebrojeno mnogo restorana i bioskopa. 

 

 

Kada je o hrani i restoranima reč Berlin je bez premca. Bilo da ste u potrazi za nekom jeftinijom varijantom ili ekskuzivnim restoranima, Berlin je grad koji je mislio na najrazličitije ukuse turista. Jedan od najpoznatijih delova grada je Prenzlauer Berg gde se nalaze mnogobrojni restorani sa najrazličitijim svetskim kuhinjama. Mlađi pak odlaze u Simon Dach Strasse, malo urbaniji deo grada. Ekskluzivnije restorane možete pronaći na trgu Gendarmenmarkt. Neki od najpoznatijih restorana su Alt Berliner Biersalon – u pitanju veliki lokal u kome se služi tipična nemačka hrana. Često se organizuju karaoke večeri kao i prenosi fudbalskih utakmica. Restoran Berliner Republik radi do 06 ujutru i popularan je zbog toga što nudi čak 18 različitih vrsti točenog piva. Brauhaus Lemke am Schloss je najstarija taverna u Berlinu i nalazi se preko puta Charlottenburg palate. Dosta popularan je i restoran Berliner Fernsehturm koji se nalazi na 207 metara visine u sklopu Televizijskog tornja. Restoran se neprestano okreće za 360 stepeni i pogled sa vrha je neverovatan, kao i hrana koju možete probati u njemu. 

Shopping / Marketi

Radnje najpoznatijih internacionalnih brendova nalaze se u Kurfurstendamm i Tauentzienstrasse i tu možete kupovati brendove poput Zare, H&M-a, Benetona, Manga… Na bulevaru Adenauerplatz nalaze se radnje sa malo skupljim brendovima poput L. Vittona, Iv Sent Lorrena, Gucci-a. U samom centru Berlina nalazi se tržni centar Potsdamer Platz Arkaden koji se prostire na tri sprata. Kod legendarnog kafea Kranzler nalazi se tržni centar Kranzler Eck. Alexa je tržni centar koji je smešten na pet spratova i čini ga preko 180 radnji, mnoštvo kozmetičkih salona, marketi.. Zanimljiv doživljaj za turiste je i odlazak na neku od berlinskih pijaca. Najpopularnije su Kunst und Trodelmarkt i Kupfergraben. Na ovim pijacama možete kupiti zanimljive suvenire, knjige, ploče i ostale sitnice. 

Ostale aktivnosti

Osim muzeja i ostalih zanimljivosti Berlin je grad koji itekako ima šta da ponudi kada je o izletima reč. Idealan način za divljenje Berlinu je krstarenje njegovim rekama, Šprejom i Hafel. Šuma u blizini grada, Spreewald je jedna od najvećih atrakcija kada je krstarenje u pitanju. Jugozapadno od Berlina nalazi se letnja rezidencija pruskih kraljeva, Potsdam. Dvorište impresivne palate krase mnogobrojne statue, fontane i najrazličitije vrste cveća. Zamak Schloss Rheinsberg je još jedna znamenitost koju ne bi trebalo propustiti. Nalazi se severno od Berlina i mnogi koncerti i festivali održavaju se upravo na ovom mestu. 

 

 

Berlin je grad festivala i skoro svakog meseca se organizuje po neki. Oktobar je rezervisan za Festival fotografije a mogu se videti fotografije najpoznatijih svetskih umetnika. Interesantan turistima je Berlin Stiletto Run festival koji se organizuje u avgustu a zanimljiv je po tome što se na njemu dame takmiče u trčanju na štiklama. Novembar je rezervisan za festival džez muzike. Od maja do avgusta održava se Citadel Music Festival koji u grad dovodi najpoznatije zvezde pop, rok i klasične muzike. 

 

Cene putovanja u Berlin možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 14456 puta