Biograd na moru

 

Biograd na moru je grad u Zadarskoj županiji, u Hrvatskoj. Nalazi se 28 kilometara južno od Zadra, smeđten na poluostrvu i kopnu. Na severnoj strani grada nalazi se uvala Bošana, a ispred grada su ostrva Planac i Sveta Katarina. Biograd je i u istoriji, a i danas, lokalni trgovački centar, sa lepim plažama i prijatnim starosedeocima.

 

Biograd na moru plaže

Biograd na moru plaže

 

Nastao je na ruševinama antičke Blandone. Prvi zapisi o grada datiraju iz sredine 10. veka, a u 11. veku je bio sedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Najveći procvat grad je doživeo u vreme srednjevekovnih hrvatskih vladara kada je bio prestonica, a 1102. godine u njemu je krunisan ugarski kralj Koloman. Od 1409. godine do 1797. godine bio je pod vlašću Venecije.

 

Biograd na moru pogled iz aviona

Biograd na moru pogled iz aviona

 

Glavne znamenitosti Biograda na vodi su ostaci samostana Svetog Ivana i crkva Svetog Anastazija poznata po baroknim oltarima iz 1761. godine. Na široj teritoriji grada nalaze se i ostaci antičkog avkadukta.

 

Biograd na moru

Biograd na moru

 

Peščana plaža Soline je jedna od najpopularnijih plaža. Ova uređena plaža ima prirodni hlad a uređena su i parking mesta i igralište. Prepuručljiva za posetu i i peščana plaža Bošana.

 

Biograd na moru pogled na more

 

Plaža Dražica je šljunčana plaža koja se pristire od hotela Adriatic do uvale Soline i udaljena je nekih 10 minuta od centra grada. Opremljena je tuševima i kabinama za presvlačenje a na njoj se nalazi i nekoliko ugostiteljskih objekata. Na ovoj plaži možete iznajmiti i opremu za ronjenje i sportove na vodi, a plaža je od 2006. godine nosila Plave zastavice za uređenost i čistoću.

 

Cene putovanja u Biograd na moru možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 9233 puta