Biograd na moru

 

Biograd na moru je grad u Zadarskoj županiji, u Hrvatskoj. Nalazi se 28 kilometara južno od Zadra, smeđten na poluostrvu i kopnu. Na severnoj strani grada nalazi se uvala Bošana, a ispred grada su ostrva Planac i Sveta Katarina. Biograd je i u istoriji, a i danas, lokalni trgovački centar, sa lepim plažama i prijatnim starosedeocima.

 

 

Nastao je na ruševinama antičke Blandone. Prvi zapisi o grada datiraju iz sredine 10. veka, a u 11. veku je bio sedište hrvatskih kraljeva i biskupa. Najveći procvat grad je doživeo u vreme srednjevekovnih hrvatskih vladara kada je bio prestonica, a 1102. godine u njemu je krunisan ugarski kralj Koloman. Od 1409. godine do 1797. godine bio je pod vlašću Venecije.

 

 

Glavne znamenitosti Biograda na vodi su ostaci samostana Svetog Ivana i crkva Svetog Anastazija poznata po baroknim oltarima iz 1761. godine. Na široj teritoriji grada nalaze se i ostaci antičkog avkadukta.

 

 

Peščana plaža Soline je jedna od najpopularnijih plaža. Ova urežena plaža ima prirodni hlad a uređena su i parking mesta i igralište. Prepuručljiva za posetu i i peščana plaža Bošana.

 

 

Plaža Dražica je šljunčana plaža koja se pristire od hotela Adriatic do uvale Soline i udaljena je nekih 10 minuta od centra grada. Opremljena je tuševima i kabinama za presvlačenje a na njoj se nalazi i nekoliko ugostiteljskih objekata. Na ovoj plaži možete iznajmiti i opremu za ronjenje i sportove na vodi, a plaža je od 2006. godine nosila Plave zastavice za uređenost i čistoću.

 

Cene putovanja u Biograd na moru možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

Podeli:
Pregledano 181 puta