Bodrum

Bodrum je najekskluzivnije letovalište u Turskoj. Nalazi se na istoimenom poluostrvu, na mestu gde se Egejsko i Sredozemno more spajaju. Osim što je najekskluzivnije, Bodrum je i jedno od najpopularnijih turističkih destinacija zbog živopisnog mora, prelepih plaža i dobrog noćnog života.

 

Bodrum

 

Nekada je Bodrum bio poznat pod imenom Halikarnas i na ruševinama antičkog Halikarnasa nastao je Bodrum, u 11. veku pre nove ere kada su Grci kolonizovali ovo područje. Ovde je i rođen Herodot, cenjeni grčki istoričar.

 

Bodrum

 

U centru Bodruma nalazi se mauzolej u Halikarnasu, jedno od Sedam svetskih čuda. Veruje se da je ova grobnica sagrađena 350. godine pre nove ere i ovo je bio nadgrobni spomenik karijskog kralja Mauzola, visoka 45 metara. Krov mauzoleja i kolonade su u 16. veku oštećeni zemljotresom. Početkom 15. veka izgrađen je veliki krstaški zamak od istog materijala koji je korišćen za izgradnju mauzoleja. Taj krstaški zamak, koji se i danas može videti u Bodrumu, sagradili su Vitezovi Svetog Jovana. Od mauzoleja je danas ostao temelj, a sačuvane su i neke skulpture.

 

Bodrum

 

Petronium ili dvorac Svetog Petra sagrađen je u periodu između 1402. godine i 1437. godine. Nalazi se u luci, u poznatom delu Bodruma, a izgradili su ga vitezovi Hospitalci. Dvorac je danas pretvoren u muzej i u njemu je smešten Podvodni arheološki muzej. Poznat je i po prelepo uređenoj bašti iz koje se pruža još lepši pogled.

 

Bodrum

 

U Podvodnom arheološkom muzeju, koji je smešten u dvorcu Svetog Petra, nalaze se otkrića drevnih brodoloma na Egejskom moru. Muzej poseduje veliku zbirku amfora, drevnog stakla, gline i olupine brodova, i većina eksponata je pronađeno nakon 1960. godine.

 

Bodrum

 

Stara gradska kapija Mindos je sagrađena u vreme vladavine kralja Mausolusa. U njenoj blizini nalaze se Vetrenjače napravljene od kamena. Na brdu u blizini Bodruma i Gumbeta nalazi se sedam vetrenjača koje su u fazi obnove. U periodu vladavine Mausolusa izgrađen je i amfiteatar koji je nekada mogao da primi do 13.000 posetilaca, a njegove ostatke danas možete videti u Bodrumu.

 

Bodrum

 

Bodrum se može pohvaliti prelepim morem i još lepšim plažama. Plaža Bitez je od grada udaljena 7 kilometara. Ova peščana plaža je jedna od najposećenijih, a posebno je pogodna za porodice sa malom decom zbog plitke vode. Plažom često duvaju vetrovi pa je popularna i za jedrenje.

 

Bodrum

 

Malo dalje nalazi se plaža sa prelepim peskom, Bagla. Poznata je i pod imenom Kamilja plaža jer na njoj možete jahati kamile. Malo je udaljenija i izolovanija, ali svakako jedna od najčistijih u Bodrumu.

 

Bodrum

 

Pored Bodruma nalazi se i Gumbet plaža, opremljena suncobranima i ležaljkama i sa puno kafića i restorana. Popularne plaže u blizini Bodruma su i Turgutreis i Ortakent.

 

Bodrum

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Neki od najboljih restorana u Bodrumu su Secret Garden, sa mediteranskom hranom, Kocadon, koji važi za elitniji restoran i služi tradicionalnu tursku hranu, a atmosferu dodatno prijatnim čine zvuci džeza, i restoran La Jolla. Još neki od popularnih restorana su Tokyo Garden, Memedof, španski restoran La Pesion, restoran La Tapa i tradicionalno uređen restoran Arka.

 

Bodrum

 

Catanaran je noćni klub koji se nalazi u blizini dvorca Svetog Petra. Sastoji se od pet barova i staklenog podijuma, po kome je i prepoznatljiv. Jedan od popularnijih je Halikarnas u kome često gostuju poznati svetski DJ-evi. Klub Hadigari je najstariji bar u Bodrumu i nalazi se u blizini mora. Ovde se često održavaju koncerti i plesne predstave. The Marina Yacht klub je poznat po dva restorana i četiri bara koji zapravo čine ovaj kompleks. Osim spektakularnog pogleda na marinu Bodrum i dvorac, ovde možete uživati u zvucima jazz-a u Jazz baru, koktelima u La Vela baru ili najboljim žurkama na otvorenom u Roof baru.

Shopping / Marketi

Turska je poznata i po šopingu, a Bodrum je grad prepoznatljiv po najboljem šopingu u Turskoj. Normalno, i ovde se treba cenkati oko cene robe. Glavno mesto za šoping u Bodrumu je šoping centar Oasis gde na raspolaganju imate 200 radnji različite robe. Osim prodavnica svetskih brendova u ovom tržnom centru nalazi se i bioskop, barovi i restorani i igrališta za decu. Pored njega postoje i mnoge pijace u Bodrumu gde možete pazariti mešovitu robu: Turkbuku market, Bodrum bazar tkanina, Gumusuk, Jalikavak i Turgut Reis.

Ostale aktivnosti

Na oko dva sata vožnje od Bodruma nalazi se Efes. Efes je antički grad koji se nalazi u Turskoj i u njemu se nalazilo jedno od Sedam svetskih čuda – hram posvećen boginji Artemidi. Prema legendi osnovale su ga Amazonke, žene ratnice, a smatra se da ime potiče od reči apas što znači Grad Majke Boginje. Nekada je Efes imao 200.000 stanovnika, a grad je bio naseljen od kraja bronzanog dana i smatra se da su prvi stanovnici bili Karijani Leležani.

 

Bodrum

 

Okolina Bodruma poznata je po zanimljivim turskim selima. Na ovim mestima se možete upoznati sa turskom kulturom i načinom života, a jedno interesantno mesto je Gumusluk. Nalazi se na ostacima drevnog grada Mindosa. Ovo primorsko mesto je domaćin Međunarodnog festivala klasične muzike.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tursku.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 12486 puta