Brioni

 

Brioni su grupa ostrva koja je smeštena uz Istru, u Hrvatskoj. Ovaj, danas Nacionalni park, je mesto sa prelepim morem i još lepšom prirodom. Nacionalnim parkom proglašeni su 1983. godine i poznati su kao omiljeno letovalište Josipa Broza.

 

Brioni

 

Brione čine dva veća i 11 manjih ostrva na kojima se nalaze sačuvane građevine iz različitih istorijskih perioda, od rimskih palata do srednjevekovnih crkava i kapela. Ukupna površina ostrva je 33,9 kvadratnih kilometara.

 

Brioni

 

Najveće ostrvo je Veliki Brion i veličine je 7 kvadratnih kilometara, drugi je Mali Brion i veličine je 1,7 kilometara kvadratnih. Ostala ostrva su Sveti marko, Gaz, Okrugljak, Šupin, Šupinić, Galija, Grunj, Vanga, Madona, Vrsar, Kozada i Sveti Jerolim.

 

Brioni

 

U svojoj istoriji Brioni su pripadali Veneciji, a bili su i ilirska provincija. Svi oni koju su vladali Brionima za sobom su ostavili tragove u vidu spomenika; rimski dvorac s termama iz 1. veka, Venerin hram, Bizantski kastrum, bazilika Svete Marije iz 5. veka i crkva Svetog Germana iz 15. veka.

 

Brioni

 

Brioni su poznati i kao nekadašnje odmaralište Josipa Broza, gde se i danas nalazi njegova rezidencija u kojoj su mnogi poznati političari ali i slavne ličnosti gostovali. Osim po ovome, onaj nacionalni park je poznat po jako bogatoj flori i fauni.

 

Cene putovanja na Brione možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 6694 puta