Bukurešt

Bukurešt je glavni grad Rumunije i nalazi se u pokrajini Vlaškoj. Leži na sedam brda i kroz njegov centar protiče reka Kolentina, a kroz severni deo grada reka Dambovica. Po poslednjim istraživanjima u njemu živi oko 2 miliona stanovnika što ga stavlja u sam vrh najnaseljenijih glavnih gradova u Evropi.

 

 

Prvi dokumenti o gradu datiraju iz 1459. Godine, a ime Bukurešt znači radost. Neoklasične zgrade i mnogobrojni parkovi koji krase ovu evropsku metropolu donele su mu i naziv Mali Pariz.

 

 

Na samom ulazu u grad turiste od 1956. godine, kada je sagrađena, pozdravlja Kuća slobodne štampe. Slična Trijumfalnoj kapiji iz Pariza prvobitno je bila izgrađena od drveta da bi 1936. godine bila prepravljena i danas je od granita. Vrh kapije otvoren je za turiste i sa njega se pruža lep pogled na čitav grad. Sagrađena je u čast boraca iz Prvog svetskog rata.

 

 

Calea Vustirei ili avenija Pobede je najstarija ulica u Bukureštu. Izgrađena je 1692. godine i danas je jedna od najmodernijih i najprometnijih ulica u gradu. Još jedna od znamenitosti Bukurešta je Kantakuzinova palata. Reč je o velelepnoj zgradu u francuskom eklektičkom stilu koja je sagrađena na zahtev bivšeg premijera Kantakuzina. Danas je u ovoj zgradi smešten muzej George Enesco.

 

 

Najvažniji trg u Bukureštu je trg Revolucije. Na njemu se nalazi Kraljevska palata koja je danas pretvorena u Muzej nacionalne umetnosti, Rimski Ateneum i crkva Kreculesku. Kraljevska palata sagrađena je između 1927. godine i 1937. Izgrađena je u neoklasičnom stilu.

 

 

Jedan od simbola grada je Rimski Ateneum koji je projektovao francuski arhitekta Albert Gajeron. Zahvaljujući dorskim stubovima ova zgrada dosta podseća na antičke hramove. Izuzetno akustična unutrašnjost zadovoljava i potrebe Rumunske George Enesco Filharmonije koja često nastupa ovde. Crkva Krecelesku je sagrađena 1722. godine i poznata je po freskama koje je oslikao poznati rumunski slikar George Tataresku.

 

 

Najposećenije deo grada je Lipscani koje je sačuvalo nekadašnji šarm Bukurešta. U njemu se nalaze mnoge suvenirnice, umetničke galerije i simpatični kafei u kojima možete predahnuti od obilaska grada. Stara prinčeva palata nalazi se u ovom delu grada. Ovu palate sagradio je Vlad Cepeš poznatiji kao Vlad Drakula u 15. veku. Na istom mestu pronađen je i najstariji sačuvani document o Bukureštu. Najstarija crkva u gradu takođe se nalazi na ovom mestu. U pitanju je Stara dvorska crkva koje se može pohvaliti izutetno očuvanim freskama iz 16. veka, a nekada su se u njoj krunisale rumunske princeze.

 

 

Crkve u Bukureštu datiraju iz 18. i 19. veka. Mogli bismo da pomenemo crkvu Apostola, Metropolitsku crvku, Stavropoleos crkvu, katedralu Svetog Josefa i crkvu Svetog Nikole. Grad obiluje i jevrejskim hramovima i zgradama. Najpoznatije su sinagoga Yeshoah Tova, Muzej jevrejske zajednice Dr Moses Rosen i Koralni hram.

 

 

Kada je o muzejima reč možete obići Muzej istorije i umetnosti Bukurešt, Muzej komunističke ikonografije, Muzej prirodne istorije Grigore Antipa, Muzej stare zapadne umetnosti, Muzej nacionalne umetnosti, Istorijski i Geološki muzej i još mnoge druge.

 

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Rumunska kuhinja je izuzetno raznovrsna. Mnogobrojni su uticaji turske, srpske, mađarske i nemačke kulture pa se to odrazilo i na rumunsku kuhinju. Rumuni su ljubitelji čorbi i kobasica. U svojoj ishrani koriste dosta mesa, a neki od specijaliteta su šnicle, musaka i đuveč. Poznati su i po proizvodnji vina i nalaze se na 9. mestu u svetu po izvozu ovog pića, a dosta proizvode i pivo.

 

 

Neki od najpoznatijih restorana su Poem, koji je malo skuplji i ekskluzivnijim. Jaristea je tradicionalni restoran. Mogli bismo da pomenemo i restoran La Mama, Casa di David i Casa Iancului. Kada je o noćnom životu reč Bukurešt ne zaostaje za ostalim evropskim metropolama. Najposećeniji barovi su Fire, Majemo, Office i Dubliner. Kada je o noćnim klubovima reč na dobrom glasu je  klub Pacha gde često gostuju poznati DJ-evi. Studenti najčešće izlaze u Other Side i Club A.

Shopping / Marketi

Bukurešt je grad prepun butika svetskih modnih brendova. Najviše radnji je u aveniji Pobede, a najopremljenije suvenirnice nalaze se u starom delu grada. Najveći shopping  mall-ovi su Baneasa Shopping City i Promenada Mall. Dobar izbor za kupovinu su i Mega Mall, Bucharest Mall i Unirea shopping centar. U ovim tržnim centrima često možete naleteti na velike evropske rasprodaje.

Ostale aktivnosti

Beg od gradske buke je Botanička bašta koja je otvorena 1891. godine. U sklopu nje nalazi se i muzej, a sama bašta poseduje preko 5000 vrsta biljaka iz čitavog sveta. Bukurešt može da se pohvali i lepim parkovima. Najpoznatiji je Karola I u kome se u toku leta održavaju raznorazni koncerti i muzičke manifestacije. Park Herastau nalazi se u blizini Trijumfalne kapije. Tu možete iznajmiti čamac za krstarenje jezerom, uživati u pogledu na jezero sa terase nekog kafića ili odigrati partiju tenisa na nekom od terena.

 

 

Dobro je obići selo Mososoaj koje se nalazi na istoimenom jezeru. Tu možete pogledati zbirku skulptura, knjiga ili starih predmeta u muzeju Brakovenesc. U istom mestu nalazi se crkva na čijoj je izgradnji radilo nekoliko umetnika iz Grčke i koja datira iz 1688. godine.

 

 

Posetu Ruminiji treba iskoristiti i za obilazak zamka Peleš i manastira Sinaja. Drakulin zamak i Etnografski muzej u Branu takođe su neke od najpoznatijih znamenitosti Rumunije.

 

Cene putovanja u Bukurešt možete proveriti u našoj ponudi.

 

 


 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 15336 puta