Cavtat

 

Cavtat je letovalište koje se nalazi na najjužnijoj tački dubrovačke rivijere. Ovaj mali gradić, nekada zvan Epidauros, danas broji nešto manje od 1500 stanovnika koji se ponose svojom dugom i bogatom istorijom. O istoriji Cavtata svedoče i arheološki lokaliteti, ostaci rimskih zidova, barokne crkve i manastiri. Dugačka rivijera, brojni kafići i barovi na plaži, ukusna mediteranska kuhinja i prelepe plaže zaštitni su znak ovog sve popularnijeg hrvatskog turističkog bisera.

 

Osim prelepog mora Cavtat je i grad koji je poznat po lepim palatama. Najpoznatija palata sigurno je Knežev dvor. Reč je o renesansnoj palati iz 16.veka koja je nekada bila sedište dubrovačkog kneza, a danas je muzej u kome je smešten veliki broj umetničkih dela.

 

 

Pored prelepih plaža zaštitni znak Cavtata je ulica za koju se kaže da je jedna od najdužih korzoa na hrvatskom primorju. Dugaćka je 7 kilometara i posebno je lepa u ranim večernjim satima kada je i najviše turista tu. U ovoj ulici smešten je spomenik naučniku Baltazaru Bogišiću.

 

 

U samom starom gradu nalazi se crkva Svetog Nikole koju još nazivaju i franjevačkim manastirom.

 

 

Jedna od najlepših plaža u ovom delu hrvatskog primorja, a koja se nalazi na pola puta od Cavtata do obližnjeg gradiža Mlina, je plaža Plat. Plaža je šljunkovita i spoj je nekoliko manjih plaža. Većina plaža idealna je za porodice sa malom decom, a neke su prilagođene i ljubiteljima nudizma. Većina plaža, osim što ih odlikuje kristalno čista voda, karakteriše ih i platka obala. Jedina mana je što postoji samo jedan manji kafe bar.

 

 

Plaže u Cavtatu idealno su prilagožene ljubiteljima sportova na pesku, ali i sportovima na vodi poput surfovanja, ronjenja i jedrenja. Dosta popularne su i ture malim brodićima do obližnjih ostrva Lopuda, Koločepa ili Šipana.

 

Cene putovanja u Cavtatu možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 160 puta