Cres

 

Cres je smešten u zalivu i jedno je od najstarijih naseobina istoimenog ostrva. U doba rimske vladavine bio je poznat pod nazivom Res Publica Crepsa. Ovo malo mesto poznato je po prelepom moru na kome se nalazi ali i po lavirintu najsimpatičnijih ulica, sa kamenim kućama u venecijanskom stilu sa mediteranskim elementima.

 

"ostrvo

 

Jedan od glavnih simbola grada je kula, koja je i dan danas sačuvana. Venecijanska kula sagrađena je u 15. veku i nalazi se na najvišoj tački u gradu.

 

 

 

Crkva Svete Marije izgrađena je u 15. veku, u gotičkom i renesansnom stilu i glavna je kulturno – umetnička znamenitost grada. Poznata je po zvoniku koji je dograđen malo kasnije, tokom 18. veka a čitava unutrašnost crkve je oslikana i u njoj se nalazi bogata zbirka umetničkih dela.

 

"ostrvo

 

U muzeju grada Cresa nalazi se, između ostalog, i velika zbirka amfora iz 2. veka pre nove ere, velika zbirka knjigi i bogata zbirka arheoloških predmeta iz različitih perioda istorije grada.

 

"ostrvo

 

Večina plaža u Cresu nagrađeno je plavom zastavicom i nalaze se u samom gradu. Najpoznatija je plaža Mali bok koja se nalazi nedaleko od centra grada u istoimenoj uvali. Plaža je šljunkovita, sa kristalnim morem i zaštićena je stenama. Iako do nje vodi strm put jedna je od najpopularnijih. Plaža Sveti Ivan je jedna od najlepših na ostrvu a po nekim turističkim časopisima je na 15. mesto po lepoti u svetu. Okružena je nataknutom prirodom i prilaz kopnom do nje je malo teže ali ima organizovanih tura brodićima.

 

"<yoastmark

 

Još neke od plaža su i plaža Valun, plaža Slatina, plaža Tiha i plaže Meli i Beli Beli.

 

Cene putovanja na Cres možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 9218 puta