Đenova

Đenova je predivan grad koji se nalazi u okrugu Ligurije u Italiji. Živahna i puna neobičnih stilova ova luka na severu Italije jedna je od najpopularnijih destinacija u ovom delu Evrope. Najpoznatiji Đenovljanin je Kristofer Kolumbo. Đenova je od Rima udaljena 510 km severozapadno, a od Milana 140 km i od Torina 170 km. Klima u Đenovi je mediteranska, a ono što svi primete je vetrić koji konstantno duva u gradu. 

 

 

Obilazak Đenove treba početi od ulice Via Balbi u kojoj se nalazi Kraljevska palata Palazzo Reale. Sagrađena je početkom 17. veka i u njoj je odsedala i porodica Savoja. Danas je palata pretvorena u muzej koji nije loše obići, a u njemu je izložen kraljevski tron. Takođe možete pogledati i čuvenu sobu sa ogledalima. 

 

 

Starim delom grada stiže se do Nove ulice i u njoj možete videti 42 palate koje su pod zaštitom UNESCO-a. Većina palata pretvorena je u muzeje i najviše se ističu Palazzo Bianco i Palazzo Rosso. Glavni trg Piazza De Ferrari nalazi se nedaleko od čuvenih palata. Ovo je i najprometniji deo Đenove i tu možete videti teatar Carlo Felice, spomenik Garibaldiju, zgradu ligurijske uprave i Palazzo Ducale, koja je nekada bila dom đenovljanskih duždeva, a danas je galerija.

 

 

Od trga počinje i glavna šoping ulica Via XX Settembre, a ako želite da osetite duh grada možete posetiti čuvenu pijacu Mercato Orientale. U blizini trga nalazi se rodna kuća Kristofera Kolumba. U prošlosti kuća je bila spaljena, a danas je na istom replika koja je pretvorena u muzej. U blizini kuće se mogu videti ostaci nekadašnjih odbrambenih zidina i čuvene kule Porta Soprana.

 

 

U blizini luke Porto Antico nalazi se katedrala San Lorenzo i trgovačka palata Comprere di San Giorgio iz 13. veka. Danas je sedište lučke uprave, a na istom mestu se nekada nalazio zatvor u kome je zatočen bio Marko Polo. I najveća atrakcija Đenove, Akvarijum, nalazi se u luci. Izgrađen je 1992. godine na 500-tu godišnjicu Kolumbovog pronalaska Amerike. Ukoliko želite da vidite drugi najveći akvarijum u Evropi morate izdvojiti 24 evra za kartu. Ovde živi 400 vrsta životinja, a jedinstven je po arktičkim životinjama. 

 

 

Slavna prošlost Đenove može se videti u Pomorskom muzeju gde se čuvaju originalni aparati za navigaciju i modeli brodova. Poseban deo je namenjen američkim imigrantima. Muzej se nalazi u luci i ispred njega je i podmornica i velika galija kojoj se uvek najviše obraduju najmlađi. U luci ćete videti i svetionik La Lanterna iz 13. veka koji je najstariji funkcionalni svetionik na svetu,  čija svetla dosežu do udaljenosti od 33 nautičke milje. 

 

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Tradicionalna kuhinja Đenove je mediteranska i bogata je ukusima i začinima. U osnovi svih jela je naravno maslinovo ulje Ligurije koje je jedno od najpoznatijih u svetu. U ovom delu Italije najviše se jedu salate, jela sa mesom i riba, a glavni specijalitet je jagnjeći gulaš sa artičokama. Što se tiče restorana, najpopularniji su Ippogrifo, Scalvini, Voltalacarta, San Giorgio i Zeffirino, ako govorimo o finijim ekskluzivnim restoranima. Malo jeftiniji su Ostaietta, Gran Ristoro i Zimino. U ulicama oko Piazze Fontane Marose i Piazze de la Erbe smešteni su brojni barovi i noćni klubovi, poput Britanije, Tre Merli Antika Kantina i Le Korbusijer.

 

 

Shopping / Marketi

Šoping u Italiji je nezaobilazan, a butici pristojnih cena nalaze se u ulici Via XX Settembre. Pijaca je kao i u svakom lučkom gradu na samoj obali tako da je sve što je u ponudi uvek sveže. Najstarija pijaca u Đenovi osnovana je 1899. godine i nosi naziv Merkato Orientale. Otvorena je tokom celog dana i tu možete pazariti skoro sve – od povrća, voća, sveže ribe i mesa, do prelepo dekorisanog cveća po kome je čitava oblast poznata i suvenira. 

 

 

Ostale aktivnosti

Ligurija je posebno lep deo Italije i obiluje zanimljivim gradovima, selima i odmaralištima u blizini Đenove. Portofino je nekada bilo malo ribarsko selo a danas je vodeće odmaralište. Mnoge plaže nalaze se i u okolini obližnjeg Nervija.
Đenova je na idealnoj poziciji za obilazak i istraživanje obližnjih jezera i planinskog područja. Na oko 50 kilometara je Lozanne. U potrazi za predivnim pogledom na švajcarske Alpe stići ćete do Montre-a. Možete obići još i selo Grijer poznato po siru, Šilon i čuveni zamak, skijalište Šamoni, zatim Anemase, poznat po skajdajvingu i paraglajdingu, i Anesi koji je jedan od najlepših francuskih gradova.

 

 

Cene putovanja u Đenovu možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 16316 puta