Dubrovnik

 

Dubrovnik je grad koji se nalazi na jugu Hrvatske, u južnoj Dalmaciji. Naziv je dobio po hrastovoj šumi, dubravi. Od 1979. godine Dubrovnik je dodan na UNESCO-voj listi Svetske baštine. Grad se nalazi na Jadranskom moru, na južnim padinama i u podnožju brda Srđ. Ima više od 250 sunčanih dana godišnje i srednja godišnja temperatura iznosi 16,6 stepeni. Ono po čemu je Dubrovnik poslednjih godina poznat je podatak da je upravo ovaj grad poslužio za snimanje planetarno popularne serije Igra prestola što godišnje dovodi ogroman broj turista iz celog sveta.

 

 

Razvoj grada u istoriji uvek je pratila pomorska trgovina. U srednjem veku Dubrovnik je bio deo Dubrovačke republike i bio je jedini grad-država na istočnoj obali Jadrana. Grad je veliki procvat doživeo tokom 15. i 16. veka i jedan je od sedišta razvoja književnosti pa su upravo ovde živeli i stvaali mnogi hrvatski književnici i naučnici.

 

 

Gradske zidine sagrađene su u periodu od 13. do 17. veka, naravno radi odbrane grada. Zidine su dugačke 1940 metara i visoke 25 metara.

 

 

Kula Minčeta je utvrđenje koje je smešteno na severnom delu zidina. Na ovoj kuli radili su mnogi poznati graditelji tog perioda, između ostalih i Juraj Dalmatinac. Izgradnja ove kule proistekla je iz potrebe o odbrani grada nakon pada Carigrada 1453. godine. Kula je monumentalna i okrugla a njena izgradnja završena je 1464. godine. U periodu od 1461. godine do 1463. godine radilo se i na još jednoj utvri, kuli Bokar ili Zvjezdan kuli. Ova utvrda građena je po projektu firentinskog graditelja Michelozza Michelozzija.

 

 

U jugoistočnom delu gradskih zidina nalazi se tvrđava Sveti Ivan čiji je zadatak bio da štiti ulaz u staru gradsku luku. Delo je graditelja Paskoja Miličevića.

 

 

Tvrđava Lovrijenac se nalazi na kraju zapadnih zidina i predstavlja simbol otpora Mletačkoj republici. Poznata je i kao Gibraltar Dubrovnika a danas se ovde održavaju različite predstave i venčanja. Na istoku gradskih zidina nalazi se tvrđava Revelin koja je izgrađena 1462. godine. Utvrda Imperial nalazi se na brdu iznad grada, severno od samog Dubrovnika.

 

 

Jedan od simbola Dubrovnika su gradska vrata od Pila koja predstavljaju zapadna vrata grada i koja su sagrađena 1537. godine. Kod ovih vrata nalazio se i pokretni most. Istočna vrata grada, vrata od Ploča, korišćena su za ulazak u grad tokom 15. veka.

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Dubrovnik je jedno od najpopularnijih letovališta u Hrvatskoj, sa mnoštvom restorana i još boljim noćnim životom. Najpoznatiji klubovi u Dubrovniku nalaze se u glavnoj ulici, u starom gradu, ulici  Stradun. Osim klubova ovde možete uživati i u barovima i vinarijama. Najpoznatiji klubovi su klub Revelin koji se nalazi u istorijskom centru grada, Banje beach klub koji se nalazi na samoj plaži u gradu i klub Lazareti.

 

 

Kada je o restoranima reč, najpoznati je Nautika koji je odlikovan Mišelinovim zvezdicama. Pored njega za svaku preporuku su picerija Mirakul, restoran 360 i restoran Azur.

 

Ostale aktivnosti

 

Ono što morate obići kada ste u Dubrovniku su mesta na kojima je snimana planetarno popularna serija Igra prestola. U sklopu ture obilazi se botanička bašta Trsteno koja je jedna od najstarijih na svetu, brdo Srđ, amfiteatar napuštenog hotela Belvedere u kome je snimljena jedna od najpoznatijih scena borbe i još neke lokacije iz serije.

 

 

Jedna od najatraktivnijih plaža u Dubrovniku je plaža Sveti Jakov koja se nalazi u uvali ispod crkve. Put do plaže je malo komplikovan ali svakako vredi pomučiti se i doći do ove prelepe peskovito- šljunčane plaže. Osim prelepog mora u kome možete uživati možete se i zabaviti raznim morskim aktivnostima i sportovima.

 

Historic town of Dubrovnik and Banje beach view, Dalmatia region of Croatia

 

Još neke od poznatih dubrovačkih plaža su plaža Cava, plaža Plat, plaža Bellevue i Veliki žali.

 

Cene putovanja u Dubrovnik možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 3868 puta