Durmitor – Žabljak

Žabljak se nalazi na severozapadu Crne Gore na visini od 1450 metara. Smešten je u podnožju Durmitora i samim tim nalazi se između 23 planinska vrha preko 2200 metara. U njegovoj blizini nalazi se 18 jezera ali i najdublji kanjon u Evropi, kanjon reke Tare.

 

Durmitor - Žabljak

 

Ovo mesto odiše mirom i tradicijom, a ako tome dodamo i neverovatno prirodno okruženje dobijamo jedno od najatraktivnijih crnogorskih destinacija. Prosečna godišnja temperatura je od 2-8 stepeni, a godišnje je 120 dana pod snegom. Jedino su skijaški tereni koji su na većoj nadmorskoj visini pod snegom 150 dana godišnje, što stvara idealne uslove za skijaški turizam.

 

Durmitor - Žabljak

 

Okolina grada poznata je i po nekoliko staza za rekreativno skijanje. Osim staza za alpske i nordijske discipline ski centar opremljen je i žičarama, ski školama i servisima za rentiranje ski opreme. Žabljak je mesto gde se od davnina skijalo, a to potvrđuje podatak da je ovo područje iznedrilo mnoge šampione ali i škole skijanja poput škola Control, Vrh, Champion, Javorovača i mnogih drugih. Ovde je i snowboard izuzetno popularna disciplina.

 

Durmitor - Žabljak

 

Staza Javorovača dužine je 400 metara. Poseduje dva ski lifta i bebi lift. Kapacitet ski lifta je 300 skijaša na sat, a dnevni ski pas košta 8 evra za odrasle i 5 evra za decu. Na ovoj stazi možete se okušati u noćnom skijanju ili naučiti prve korake u skijaškoj školi. Bosača je staza dužine 1760 metara. Poseduje dvosednu žičaru.

 

Durmitor - Žabljak

 

Najduža staza je Savin kuk koja se nalazi na padinama istoimenog vrha. Od Žabljaka je udaljena 5 kilometara. Najviša kota nalazi se na 2010 metara nadmorske visine. Ukupna dužina staze je 5500 metara. Jedan deo staze opremljen je reflektorima za noćno skijanje. Ovaj kompleks raspolaže sa dve dvosed žičare i četiri ski lifta, kao i dva bebi ski lifta. Na skijalištu se nalazi i servis za skijašku opremu gde osim servisiranja možete i iznajmiti.

 

Durmitor - Žabljak

 

Restorani / Kafići / Noćni provod

Nacionalnu kuhinju durmitorskog kraja čine mlečni proizvodi i meso, a durmitorski specijaliteti su kajmak, sir, kačamak, pita od sira i zeljanice, jagnjetina… Restoran Durmitorsko selo nalazi se u podnožju planine, u ski centru Savin kuk. Ovo je jedan od najpopularnijih restorana sa autentičnim enterijerom i vrlo dobrom kuhinjom. Još neki od restorana su Koliba, Dvorište i Podgora.

 

Durmitor - Žabljak

 

Ostale aktivnosti

Najatraktivnija aktivnost nacionalnog parka Durmitor je rafting kanjonom Tare. Najbolji način da se vidi i doživi lepota ovog predela je upravo splavarenjem jednim od najlepših kanjona koji rame uz rame stoji sa kanjonom reke Kolorado i sa mnogim svetski poznatim rekama. Osim splavarenja turistima je na raspolaganju i spuštanje niz vodopad, penjanje po stenama, otkrivanje pećina i pukotina i ronjenje.

 

Durmitor - Žabljak

 

Durmitor ima i zanimljive terene za paraglajding i od nedavno je i ovaj sport izuzetno popularan na Žabljaku. Na raspolaganju je i 500 kilometara trasa za biciklizam.

 

Durmitor - Žabljak

 

Jako zanimljiv može biti i obilazak nekih sela u okolini Žabljaka, kojih ima dosta. Neka sela postoje vekovima, a najveći broj je razbijenog tipa što znači da kuće mogu biti dosta udaljene jedna od druge. Posetom nekog od simpatičnih domaćinstava možete se upoznati sa tradicijom ali i kuhinjom ovog kraja Crne Gore.

 

Durmitor - Žabljak

 

Sama planina Durmitor je zbog svojih prirodnih lepota 1952. godine proglašena nacionalnim parkom. Glavni simbol Durmitora, osim kanjona i njegovih vrhova, su i lednička jezera poznata pod nazivom ‘gorske oči’. Nalaze se na visinama iznad 1500 metara, a najveće je Crno jezero. Ovo prelepo mesto nalazi se na oko dva kilometra od Žabljaka. Durmitorski nacionalni park obiluje i velikim brojem spomenika kulture koji datiraju od antičkog perioda do novijeg doba. Najveće znamenitosti su ostaci gradova i utvrđenja, mostovi i karaule i manastirski kompleksi u dolini reke Tare.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Durmitor.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 7705 puta