Fira

Fira je glavni grad Santorinija i najvažnije mesto boravka turista od svih sela na Santoriniju. Nalazi se na zapadnoj strani ostrva i 10 km od glavne luke Athinios. Fira ima 1.600 stalnih stanovnika. Smeštena je na rubu impresivne stene, na visini od 260 metara i nudi prekrasan panoramski pogled na ugašeni vulkan. Godine 1956. ostrvo Santorini pogođeno je potresom koji je uništio veliki deo ostrva, ali srećom neke od zgrada iz 18. veka su uspele da budu spašene. Mesto Fira je tipično Kikladsko selo izgrađeno od šarmantnih belih kuća sa plavim prozorima i vratima, odvojene jedna od druge malim popločanim ulicama. Mnoge Firine lepe građevine izgrađene su još u doba mletačke invazije, uključujući i neke plave kupole i sunčane verande koje nude neverovatan pogled na vulkan i zalazak sunca. Danas, Fira je prometno mesto.

 

 

Tokom leta i u sezoni, središnje ulice su pretrpane turistima i ispunjene su svim vrstama prodavnica, suvenirnica, restorana, kafića, barova i noćnih klubova. Grad ima veliki broj hotela, možete primetiti da većina ima bazene i verande nudeći svojim gostima vrhunski pogled. Uprkos masovnom turizmu usmerenom na Firu, postoje neka područja koja su mirna. Tako ćete sigurno pronaći mesta za opuštanje i uživati ​​u prekrasnom pogledu na sam zaliv i okolinu. U gradu Fira se može posetiti Arheološki muzej koji poseduje mnoge predmete iz nekoliko iskopavanja sprovedenih u drevnom minoanskom naselju Akrotiri. Grad takođe krase brojne crkve i manastiri kao što su Agios Minas, katedrala Ipapanti, Kristova katedrala, manastir Panagije tonskog Dominikanidona, Panagia tou Rodariou i katolička katedrala. Lep predlog je i Muzej Megaron Gyzi sa fascinantnom zbirkom fotografija Fire pre i posle zemljotresa 1956. Fira takođe ima luku koja je godinama bila glavna luka Santorinija. Danas se ova luka koristi samo za krstarenja. Odatle brodovi mogu odvesti posetioce na izlet do vulkana Nee i Palie Kamen.

 

 

Fira je nešto skuplja za smeštaj, ali i generalno. Uglavnom je poznata kao mondensko letovalište, za one sa nešto dubljim džepom. Zbog njenog položaja na vrhu stene, u Firi nema plaža za kupanje, pa ako ne planirate da letovanje provedete u bazenu, onda smeštaj potražite u Perisi ili Kamariju. Ukoliko pak odlučite da se smestite u Firi zbog noćnog života i velikog broja klubova i barova, do plaža svakako možete ići i gradskim prevozom. Veoma su česte linije na relacijama Kamari i Perisa.

 

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Santorini.

 

 

Podeli:
Pregledano 7914 puta