Giardini Naxos

Giardini Naxos

Na istočnoj jonskoj obali Sicilije nalazi se Đardini Naksos, nekada malo ribarsko naselje, danas jedno od najatraktivnijih italijanskih letovališta. Prijatna klima, nestvarna priroda i Etna i Taormina u blizini razlog su zbog koga se sve više turista odlučuje za ovu destinaciju. Letovalište je dobilo ime od italijanske reči “giardini” što znači limunov voćnjak. 

 

Greek Theatre of Taormina – Bay of Giardini-Naxos in Sicily

 

Ovaj gradić aktuelan je tokom cele godine: leti su prelepe plaže prepune turista a zimi turisti dolaze da uživaju u prelepom pogledu na snežne padine Etne. Prijatni meštani pretežno se bave poljoprivredom i izradom rukotvorina i mesto odiše tradicijom i kulturom koja ovde nije zaboravljena. 

 

travel to Sicily, Italy – above view of Giardini Naxos town of beach of Ionian Sea from Taormina city in summer day

 

Od znamenitosti koje možemo izdvojiti su srednjevekovni zamak Castelo di Schiso i ruševine Blockhouse koje datiraju iz 17. veka. U čitavoj okolini raštrkana su brojna arheološka nalazišta, neka od njih datiraju čak iz bronzanog doba. Takođe možete posetiti i Arheološki muzej i toranj Vignazza. 

 

View of an ornamental vase with a cactus plant along the seafront of the touristic village Giardini Naxos, Eastsicily

 

Sicilija je dobro poznata po prelepim plažama. Đardini Naksos ima lepu peščanu plažu, sa mirnim morem pa se može pohvaliti dobrim uslovima za plivanje, a preporučuje se i porodicama sa malom decom. Kao i većina ostalih plaža i na ovoj ima dosta barova i restorana. I plaže ostalih obližnjih mesta bi trebalo obići. U mestu Lido di Mortelle ima nekoliko odličnih plaža a najčešće se spominje plaža Lido dei Tirreno. Ovo mesto prava je oaza mira i često tu borave i poznati turisti. Devet kilometara od Palerma nalazi se plaža Mondello Lido, dugačka 2 kilometara i prekrivena belim sitnim peskom. 

 

Isola Bella is a small island near Taormina, Sicily, southern Italy

 

Restorani / Kafići / Barovi

Sicilijanska kuhinja je jedna od najpoštovanijih i najstarijih u Italiji. Itekako je raznovrsna a tome je doprineo uticaj različitih kuhinja zemalja pod čijim je uticajem bila u prošlosti. Skoro u svim restoranima na ostrvu predjelo je arancini, kuglice od pirinča. Testenina je neizostavna stavka italijanske kulture, a od slatkiša bi trebalo probati tortu kasata, fruta martorana i kanoli. Kada je reč o otmenijim mestima pomenućemo restorane L acquario Degustazione, Sabbie D Oro i Calice dei Nobili. Malo jeftiniji fast food restorani su Al Vicolo Dei Capricci i Mister Fantasy. Mesto je mirnije i nema nekog burnog noćnog života. Malo zabave možete pronaći u lokalnim kafeima i pabovima, a jedan od najpopularnijih je Aloha pub. Sicilija je poznata po vinu i boravak ovde treba iskoristiti i probati neka. Za ovaj deo ostrva karakteristična su slatka vina i najpoznatija su Marsala vino, Malvasia, Passito i Moscato.

 

Secluded beach near Taoromina, Italy.

 

Shopping / Marketi

Nezaboravno iskustvo je kupovina na pijacama na Siciliji. Na maloj pijaci možete kupiti odeću, nakit, kozmetiku, slatkiše, vino, ručno izrađene suvenire, maslinovo ulje. Ukoliko ste u mogućnosti možete posetiti u čuvene tržnice Vuceria i Lo Capo u Palermu. Najpopularnija riblja pijaca nalazi se u Kataniji. Djardini Naksos je malo mesto koje se ne može pohvaliti velikim tržnim centrima pa se za neki konkretniji šoping mora otići do Palerma ili Katanije. Garderobu svetski poznatih brendova možete kupiti u tržnim centrima Via Roma i Piazza del Duomo u Palermu, ili u Misterbianco u Kataniji. 

Ostale aktivnosti

Boravak na Siciliji možete upotpuniti odlaskom na neku od parada koje se održavaju u skoro svim gradovima na ostrvu. Najpoznatije proslave su proslava Sv Rozalije u Palermu, Sv Agate u Kataniji i Sv Lucije u Sirakuzi. Sirakuza je grčki grad koji datira iz 735. godine p.n.e. Izuzetno je interesantan zbog ostataka nekadašnje civilizacije u vidu grčkih hramova i rimskih katakombi, a mogu se videti i barokne palate i crkve.  Većina turista ne propušta obilazak Etne koja je zanimljiva zbog velikog broja aktivnih kratera. Do vrha se može pešačiti ili odvesti žičarom.  Jedno od najpopularnijih izletišta je Agriđento koje može da se pohvali čuvenom Dolinom hramova od kojih većina datiraju iz 5.veka p.n.e. Grčko pozorište je jedno od najposećenijih atrakcija u obližnjoj Taormini. Datira iz 2.veka p.n.e. i u njemu se i dan danas izvode predstave a cena karte je četiri evra. Nije zgoreg posetiti Palermo koji se izdvaja prelepom arhitekturom. Najpoznatija znamenitost je crkva svetog Jovana Pustinjaka. 

 

small boat for excursion in front of the island Isola Bella at Taormina, Sicily

 

Cene putovanja u Giardini Naxosu možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 15159 puta

Kontakt

Radno vreme:

Pon - Pet 09:00h - 20:00h

Subota 09:00h - 15:00h

Nedelja Ne radimo

Pratite nas

Pretraga

Vaša pretraga:

Udaljenost od plaže:
Broj ležaja:
Usluga hotela: