Granada

Dosta je zastupljena i popularna sintagma da ko nije video Granadu nije video ništa. Granada je glavni grad istoimene provincije u Andaluziji. Nalazi se na jugu Španije, u dolinama reka Daro, Henil i Biro, na visini od 670 metara. U pokrajini Granada nalaze se neki od najviših vrhova Evrope: Mulasen, Veleta i Alkasaba. Klima u Granadi je prijatna i suva, sa jako retkim snegovima. Prosečna temperatura je 14 stepeni, a najviša 40 stepeni.

 

Granada

 

Granada je jako star grad. Zbog svog zaštićenog geografskog položaja između brda i plodnog zemljišta ovo mesto je jako rano bilo naseljeno. Prvo naselje bilo je ibersko i nazivalo se Ilturir. U 5. veku pre nove ere Grci osnivaju koloniju i nazivaju je Elibirge. Posle raspada Rimskog carstva oblast pada pod Vandalima.

 

Granada

 

Granada je poznata po velikom broju muzeja, sa bogatom umetničkom, etnološkom i kulturnom sadržinom. Arheološki muzej Granade sagrađen je 1867. godine. Sadržina muzeja obuhvata predmete iz paleolita i neolita, ali i iberijske, feničanske, rimske i arapske predmete. Naučni park Granade je prvi interaktivan muzej nauke i napravljen je od značajnog broja izložbi. Muzej memorije Andaluzije nalazi se u blizini Parka Nauka i sadrži bogatu kolekciju koja pokazuje umetničku memoriju Andaluzije.

 

Granada

 

Muzej Alhambra se nalazi u palati Karla V u Alhambri. Postoji od 1780. godine i sadrži komade hispanomuslimanske umetnosti od polovine 8. veka do poslednjih godina mavarske kulture.

 

Granada

 

Kompleks zgrada crvene tvrđave Alhambre obuhvata veliki broj luksuznih dvorana i dva glavna dvorišta: Dvorište mirti i Dvorište lavova. Oba dvorišta su predivno ukrašena lukovima i fontanama, a unutrašnjost dvorana odlikuju ornamenti i ostali ukrasi.

 

Granada

 

Kuhinja Granade mešavina je arapsko-andalzijske kuhinje. U njoj se dosta koriste začini, kako arapskog porekla tako i jevrejskog. Tradicionalna kuhinja ovog predela razvila se između 12. i 15. veka kada su ovde živeli Muslimani, Hrišćani i Jevreji. Najbolji restorani u kojima možete probati tradicionalnu domaću kuhinju su La Fabula, restoran Trillo, restoran El Mercader i restoran Negro Carbon.

 

Granada

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Španiju.

 

 

Podeli:
Pregledano 10295 puta