Heraklion

Heraklion je glavni grad koji, praktično, deli ostrvo na istočni i zapadni deo. Ovde se nalazila luka za Knosos, a odavde i sada polaze brodovi za Santorini ili Pirej. U Srednjem veku Heraklion je nazivan Kandia, a po njemu i čitavo ostrvo. Tada je bio središte gusara i najveća pijaca robova iz Afrike i Azije. Osvojili su ga Arapi, ali ga je Nićifor Foka vratio pod okrilje Vizantije, pa najlepša ulica nosi njegovo ime. Ubrzo su došli krstaši proterani iz Jerusalima, pa Mlečani i eho Venecije se do danas čuje. Za to je najviše zaslužan venecijanski arhitekta Samišeli koji je utvrdio gradsku luku i postao je školski primer fantastične fortifikacije. On je “isekao” ulice, na svakom trgu napravio fontanu, odredio gde će biti palate, a gde pijaca. Nažalost, Krit su osvojili Turci i, posle prvog poleta, nisu bili ljubazni prema slobodarskom duhu Krićana. Heraklion je danas moderan grad, a iako stari grad nije očuvan kao Retimno, rado ga posećuju turisti, jer je odlično mesto za šoping i kafu. 

 

 

U luci pogled privlači venecijanska tvrdjava u kojoj su umirali revolucionari. U centar se stiže ulicom Martiron 25. Avgust u kojoj se nižu lepe gradjevine poput Lodje, Gradske kuće, Arheološki muzej, crkva Svetog Marka i Morosinijeva Fontana sa lavovima, nimfama i Tritonom. Blizu grada, u idiličnom krajoliku, nalazi se grob Nikisa Kazancakisa, okružen starim kućama i vinovom lozom. Blizu Herakliona nalazi se Knosos, ostaci palate iz koje je u Starom veku vladao jedan od najmoćnijih vladara, a čija kultura i danas intrigira svet. Kada je stasao u mladića Zevs se zaljubio u Evropu i, da bi je osvojio, pretvorio se u bika, bacio je na ledja i odneo na Krit. Ovde su srećno živeli i dobili trojicu sinova, a najmoćniji i najpametniji od njih bio je Minos po kome je i nazvana “minojska kultura”. 
Mit o Dedalu i Ikaru najbolje objašnjava sposobnost kritskih graditelja. Minojska kultura razvijala se ne samo u Knososu, već i Faestosu, Malii i Zakrosu, a iskopano blago može se videti u Arheološkom muzeju u Heraklionu, za koji mnogi veruju da sadrži veće dragocenosti od Akropolja. Zbog toga obavezno treba videti kako izgledaju labris (sekira sa dve oštrice), čuvena skulptura Diskobolos, sveštenica sa zmijama, kameni krug sa tajnim kodovima, kao i freske: Dame u plavom, Parižanka i Princ ljiljana. Dok je trajala minojska kultura umetnost je cvetala, palate su se gradile, trgovina buktala, žene se doterivale, keramičari imali pune ruke gline, a slikari su slikali. Legenda o Lavirintu izmišljena je da bi Atinjani mogli sebi da opravdaju zašto su plaćali porez udaljenom ostrvu, a Arijadna koja se zaljubila u Tezeja i izdala oca objasnila kako je ta kultura polako nestajala. 

 

 

Heraklion (Ηράκλειο) je sa 150.000 stanovnika po veličini četrvti grad u Grčkoj, a od 1971. je glavni grad Krita i njegov administrativni centar. Heraklion ima međunarodni aerodrom, a u blizini se nalazi i čuveno arheološko nalazište Knosos. Preporučljivo je da sam Heraklion, kao i sve kulturno-istorijske atrakcije u njegovoj okolini, obiđete vandrednim turama i da ne odsedate definitivo u njemu. Ali, iako Heraklion ne predstavlja bazu za Vaše letovanje, svakako ga treba obići.

 

 

Kako je Heraklion industrijski i lučki grad, u samom gradu ne postoje plaže predviđene za kupanje, ali se zato u njegovoj neposrednoj blizini nalazi mnoštvo plaža kao što su Florida, Karteros i Amnissos. Sve tri su peščane, opremljene ležaljkama i suncobranima. Prve dve nude brojne sportske sadržaje, dok je treća poznata po tavernama u kojima se služi morska hrana. Na plaži Karteros između ostalog možete jahati ili se penjati na 20 metara visoku stenu. Sigurnosna oprema je obezbeđena, ali se može koristiti i sopstvena. Upoznajte podvodni svet posetom Thalassocosmosa, kritskog akvarijuma u Gournesu, staroj američkoj bazi koja se nalazi 15 kilometara istočno od Herakliona. Tu je u 32 staklene cisterne izloženo oko dvesta vrsta riba i bića iz mora. U blizini se takođe nalazi nekoliko vodenih parkova. Nakon 35-ominutne vožnje, istočno od Herakliona je Star Beach Water Park sa bazenima, toboganima, lenjom rekom, spa centrom i velikom plažom gde možete skijati na vodi, roniti ili se oprobati u parasailingu. Četrdesetpetominutna vožnja u pravcu jugoistoka će Vas odvesti u Acqua Plus (7 kilometara južno od Hersonisosa, na putu za Kasteli) smešten u vrtovima na brdu, uz terene za golf. Ovde možete uživati u ogromnom bazenu sa toboganima, lenjom rekom i mnoštvu sportskih sadržaja. Ultramoderan teren za golf sa 18 rupa koji je projektovao Bob Hant okružen je planinskim pejzažem koji oduzima dah. Kompletna oprema se može iznajmiti, a golf klub je otvoren tokom čitave godine.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto  za Krit.


 

 

Podeli:
Pregledano 14710 puta