Herceg Novi

Herceg Novi je primorsko mesto koje se nalazi na ulazu u Boka Kotorsku. Zbog sredozemne klime i puno sunčanih dana, čak 200 godišnje, nazivaju ga i gradom Sunca. Od Beograda je udaljen 620 kilometara, a sam grad je prepoznatljiv po mimozama i lepim građevinama. Oko grada se nalaze planina Orjen i brda Dobroštica i Radoštaca.

 

Herceg Novi

 

Na današnji izgled Herceg Novog veliki uticaj imali su mnogobrojni narodi koji su u prošlosti prolazili ovde pa je takvo preplitanje različitih kultura i vera izrodilo mnoge građevine koje danas vidimo ovde. U hercegnovskoj opštini nalazi se čak 89 spomenika kulture.

 

Herceg Novi

 

Mnoga utvrđenja takođe svedoče o prošlim vremenima. Španjola je podignuta u vreme turske vladavine u 15. i 16. veku, a naziv je dobila po Špancima koji su učestvovali u njenoj gradnji. Kanli Kula je nekada bio zatvor i potiče iz turskog doba, iz 16. veka. Danas je ova zgrada jedna od najlepših letnjih pozornica na Jadranskom primorju. Po naredbi sultana Mahmuda 1667. godine podignuta je Sat Kula. Morska tvrđava Forte Mare građena je u periodu između 14. i 17. veka da bi 1952. godine bila rekonstruisana i adaptirana u bioskop, a kasnije i diskoteku. Za vreme mletačke vlasti izgrađena je Citadela, tvrđava koja je nakon zemljotresa 1979. godine bila delimično uništena, a danas postoje samo ostaci zidina, koji su mahom u moru.

 

Herceg Novi

 

Teritorija Herceg Novog bogata je i crkvama i manastirima. Na oko 2 kilometra istočno od grada nalazi se manastir Savina koji je jedan od lepših primera arhitekture baroka na Jadranu. Sastoji se od tri male crkve: crkve Svetog Save koja potiče iz 15. veka, crkve Uspenja Bogorodice čija je gradnja, po nekim izvorima, počela u 11. veku i velike crkve koju je sagradio arhitekta Nikola Foretić u 18. veku. Od velike vrednosti je ikonostas iz 1797. godine, delo Simeona Lazovića. Osim ikonostasa u manastiru se nalazi i krst Svetog Save iz 13. veka, jevanđelje iz 1685. godine i portret ruskog cara Petra Velikog. Na glavnom trgu Starog grada nalazi se crkva svetog Arhanđela Mihaila izgrađena u vizantijskom, baroknom i gotskom stilu. Na trgu Mića Pavlovića nalazi se crkva Svetog Jeronima koja je sagrađena 1856. godine. U njoj se nalaze dela jednog od najvećih baroknih slikara Peraštanina Tripa Kokolje. U zapadnom delu grada nalazi se katolička crkva Svetog Antona koja potiče iz 1710. godine i koja je podignuta u čast čudotvorca Antuna Podovanskog.

 

Herceg Novi

 

U glavnoj ulici, Njegoševoj, nalazi se spomen-kuća Ive Andrića, koji je tu živeo i stvarao. Danas je ovo klub Književnika u kome se održavaju književni susreti i pesničke večeri.

 

Herceg Novi

 

U blizini Herceg Novog nalazi se oko 20 plaža. U naselju Njivice, 4 kilometra od grada, nalazi se Kraljičina plaža koja je kombinacija stena, peska i betona. U Sutorini se nalazi najveća plaža, Blatna, koja je peščana. U pitanju je lekoviti pesak, odnosno blato, po čemu je i nazvana. Dobreč je plaža koja se nalazi na poluostrvu Luštica. Dužine je 70 metara i plaža je kombinacija peska i šljunka. Nosilac je Plave zastavice.

 

Herceg Novi

 

Kompletno opremljena je i plaža Perla koja se nalazi na Savini. U Meljinama se nalazi plaža Fenix Montenegro koja se prostire na 1300 metara kvadratnih i koja je kombinacija betona i peska. Plaža Zmijice se nalazi u Zelenici i dužine je 150 metara, sa sitnim peskom. U Kumboru se nalazi plaža Milanović koja je kompletno opremljena i dužine 35 metara.

 

Herceg Novi

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Herceg Novi poznat je po festivalu Sunčane Skale, ali i festivalima Praznik mimoze i HAPS. I kada govorimo o noćnom životu ovaj primorski grad ne zaostaje od ostalih gradova na Jadranu. Najbolje diskoteke i barovi su Sort caffe, Golden Garden, Casa i Splendid. Najpoznatiji restorani u kojima možete probati mediteranske ukuse su Kopas, Fontana i Upitnik. Restorani u Herceg Novom nude osim ribljih specijaliteta i italijansku kuhinju. Još neki od popularnih restorana su Tri Lipe, Konoba, Gradska Kafana, Oro di Terra i restoran Ribarsko selo.

 

Herceg Novi

 

Ostale aktivnosti

Plava špilja je pećina na poluostrvu Luštica, smeštena između uvale Zlatna luka i Rta Mokra gora. Od Hercega je udaljena nekih 6 kilometara i jedna je od najposećenijih atrakcija u okolini. U njoj se može ući manjim brodićima.

 

Herceg Novi

 

Mamula je ostrvo koje je poznato i pod imenom Lastavica. Ovo nenaseljeno ostrvo nalazi se na samom ulazu u Bokokotorski zaliv i udaljeno je od grada 3 kilometra.

 

Herceg Novi

 

Manastir Ostrog je od Herceg Novog udaljen nekih 100 kilometara i predstavlja jednu od najposećenijih destinacija u Crnoj Gori. Manastir je smešten uz skoro vertikalnu ivicu na planini Ostroška greda. Posvećen je svetom Vasiliju Ostroškom.

 

Herceg Novi

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Crnu Goru.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 10658 puta