Iran

 

Iran je država u jugozapadnoj Aziji koja se na zapadu graniči sa Irakom i Turskom, na severu sa Jermenijom, Azerbedžanom i Turkmenistonom i na istoku sa Avganistanom i Pakistanom. Na severu izlazi na Kaspijsko more, a na jugu na Perskijski zaliv i Omanski zaliv. U Iranu preovladava planinski reljef i u njemu se nalaze planinski lanci Zagros i Elbrus na kome se nalazi i najviša tačka, Damavanda. Glavni grad Irana je Teheran. Za Iran se smatra da je jedna od najstarijih zemalja i da iranska civilizacija i kultura datiraju od pre skor 5000 godina unazad. Često su ga u istoriji nazivali Persijom a u vreme vladavine Darija I iz dinastije Ahemenida Persijska imperija se prostirala od današnje Grčke i Libije sve do reke Ind.

 

Waving Iran flag above skyline of Tehran at sunset.

 

Teheran, glavni grad Irana, sagrađen je bez nekog posebnog urbanističkog plana i upravo zbog svoje neuređenosti i brzine življenja Teheran je jedan od interesantnijih gradova u ovom delu sveta. Smešten je u podnožju planine Alborz čiji je vrh pokriven snegom tokom čitave godine. U Teheranu se nalazi i nekoliko prelepih parkova a od svih se izdvajaju park jamshidieh i park Melat. U Teheranu živi oko 12 miliona ljudi.

 

Golestan Palace, a UNESCO Heritage Site in Tehran, Iran

 

Najpoznatiji muzej u Teheranu je Nacionalni muzej nakita u kome je izložen najveći ružičasti dijamant na svetu Darja i Nur od 182 karata. Prema istorijskim podacima Teheran jebio naseljen pre više od 8 000 godina međutim ne zna se kako je grad dobio ime. Glavni grad Persijskog carstva postao je 1795. godine kada je kadžarski kralj Agha Mohamad Kan krunisan ovde. Neke od gradskih atrakcija su Golestan palata, Muzej tepiha, Šahova džamija i teheranski bazar koji važi za jedan od najvećih na svetu.

 

Azadi monument and its reflection on waterways in Azadi square of Tehran, against blue sky and white clouds.

 

Teheran je poznat po prelepim džamijama, trgovima i mostovima. Najvažniji trg je Naqsh e Jahan koji se nalazi u samom centru grada i koji je sagrađen krajem 16. veka. Jedan je od najvećih trgova na svetu ulepšan vrtovima i brojnim fontanama.

 

Tehran, Iran – 18 October, 2018: Gorgeous colorful view of Imamzadeh Saleh at Shemiran district. The mosque is a popular Shia shrine in northern Tehran. Scenic courtyard of the Muslim place.

 

Širaz je grad koji je pored Teherana centar kulture već više od 2000 godina. Sinonim je za obrazovanje i kulturu, ali i poeziju i vino. Grad je star više od 4000 godina i bio je glavni grad Irana u vreme dinastije Zand. Nalazi se na samom jugu Irana i mesto  rođenja je poznatog iranskog pesnika Hafiza čiji se mauzolej nalazi upravo tu.

 

Panorama of Tehran, looking to the south. Photo was made at the top floor of Parsian Hotel Azadi.

 

Isfahan je još jedno mesto u Iranu koje morate posetiti. Poznat je po veličanstvenom trgu Meidan Enam na kome se nalazi džamija i palata ali i jedan od najvećih bazara na Bliskom istoku koji datira iz 17. veka. Hasht Behesht je jedna od najznačajnijih građevina u ovom mestu i sagrađena je u doba vladavine Safavida.

 

Remains of medieval fort of Rayen in Iran

 

U iranskoj istoriju centralno mesto zauzima grad Persopolj koji je nekada bio ceremonijalni grad velikog persijskog carstva. Izgražen je u 6. veku pre nove ere a sagradili su ga kraljevi Darius, Kserkes i Atekerkes. Nekadašnji grad spalio je Aleksandar Veliki.

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Iranska kuhinja jedna je od najiteresantnijih na Bliskom istoku. Najzastupljenije namirnice su pirinač, žitarice i meso a nacionalno jelo je čelo kebab. Najpoznatiji restorani u Teheranu u kojima možete probati tradicionalnu hranu su restoran Sefat Ash, restoran Nayeb, restoran Nakaya i restoran Bukhara.

 

Skyline of the city of Kashan in Iran

 

Shopping / marketi

 

Kada je o kupovini reč ako ste u Teheranu obavezno morate posetiti teheranski bazar koji je jedan od najvećih na svetu i prostire se na 10 kilometara. U gradu Mešhed nalazi se još jedan ogroman bazar gde je obavezna kupovina šafrana i polu dragog kamena tirkiza. Osim toga na svim bazarima u Iranu možete kupiti interesantne suvenire, rukotvorine i garderobu.

 

Street night view of the Grand traditional bazaar with background of buyers in Tehran, Iran.

 

Tabriz bazar je market koji je pod zaštitom UNESCA i jedan je od najstarijih na Bliskom istoku, istovremeno bazar i važan istorijski i kulturni centar koji je u prošlosti bio i mesto od političkog značaja.

 

Ostale aktivnosti

 

Jedno od zanimljivijih mesta u Iranu je selo Masuleh koje se nalazi u pokrajini Gilan, skriveno u brdu. Izgrađeno je na obroncima stene i zanimljivo je zbog kuća koje su tu građene a koje se nalaze na krovovima onih koje su ispod njih.

 

Aerial view over the historical city, Meybod, Iran

 

Urmija je nekada bilo najveće slano jezero u ovom delu sveta. Jezero koje je danas gotovo presušilo nalazi se na iranskoj teritoriji između istočnog i zapadnog Azerbedžana.

 

Old village of Abyaneh in Iran

 

Jazd je jedan od najstarijih gradova na svetu i smatra se centrom zoroastrijanske religije. Zbog svoje lepote i velikog značaja nalazi se pod zaštitom UNESCA. Poznat je po hramovima Sejed Roknedin i hramu Davazdah imama, zatim džamiji Jami koja datira iz 14. veka, prelepim vrtovima Davlatabad i Zoroastrijaskom hramu vatre. Ovde možete viditi i misterioznu Kulu tišine.

 

Cene putovanja u Iran možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 4275 puta