Istra

Istra je najveće jadransko poluostrvo koje se nalazi na severoistočnoj obali Jadrana. Nazivaju je još i najvećom zelenom oazom severnog Jadrana i čak 35% površine teritorije su šume. Naziv potiče od ilirskog plemena Histri koje je živelo na tom području. Kasnije, oko 177. godine p.n.e. nakon dva vojna pohoda, osvojili su je Rimljani. Oko 90% ovog poluostrva nalazi se u Hrvatskoj i Sloveniji, dok se područje oko Milje nalazi u Italiji. Najvažniji i najposećeniji gradovi i opštine u Istri su Pula, Poreč, Rovinj, Umag, Buzet, Kopar i Piran. U Istri se nalazi i najmanji grad na svetu koji je upisan u Ginisovu knjigu rekorda. Hum ima samo 23 stanovnika.

 

 

Smatra se da je ovo područje bilo posećeno turističko mesto još u doba rimske imperije kada su vladari odmarali, ali pravi vrhunac turizam dostiće 1988. godine kada se beleži i najveći broj turista.

 

 

Pula se nalazi na jugu istarskog poluostva. Ona je istovremeno i najveći Istarski grad i luka, ali i glavno privredno i administrativno sedište. Može se pohvaliti mediteranskom klimom, blagim zimama i toplim letima. Osim mnogo spomenika Pulu odlikuje i prirodna lepota zbog čega je i jedno od najposećenijih hrvatskih letovališta. Nacionalni park Brioni, letnja rezidencija Josipa Broza, nalazi se na ovom području. Kod arhitekture se dosta primećuje mediteranski i srednjeevropski uticaj. U Puli postoje dva muzeja, Arheološki muzej Istre i Istorijski muzej. Od šesdesetih godina 20. veka u Pulskoj areni održava se Festival igranog filma.

 

 

Grad je poznat po dobro sačuvanim rimskim građevinama. Najpoznatija građevina je amfiteatar Arena iz 1. veka koja je treća po veličini u svetu i koja se i danas koristi tokom letnjih filmskih festivala. Druge dve značajne građevine su Slavoluk Sergijevaca i Avgustov hram takođe iz 1. veka, sagrađen po nalogu rimskog cara Avgusta.

 

 

Najlepše pulske plaže su Ambrela, Hawaii, Histria, Valkane i Brioni.

 

 

Poreč je smešten na zapadnoj obali Istre. Stari grad je sačuvao raspored ulica nekadašnjeg starorimskog kastruma. Glavne ulice Decumanus i Cardo Maximus su simbol Poreča. Kompleks Eufrazijeve bazilike je najznačajniji kulturno – istorijski lokalitet u Poreču i uvršćen je u UNESCOV popis svetske kulturne baštine. U starom delu grada nalazi se trg Marafor odnosno njegovi ostaci. Tu su dva hrama, Marsov i Neptunov, koji su podignuti u 1. veku.

 

 

Dvadeset plaža u ovom području nagrađeno je plavim zastavicama i u svakoj laguni nalazi se po nekoliko prelepih plaža. Najpoznatije plaže u Poreču su Valeta, Crnika, Donji Špadići, Galeb, Borik i Oliva.

 

 

Rovinj se nalazi na zapadnoj obali Istre. Vodeća je turistička destinacija Istre. Najprometnije mesto u gradu je gradski trg kojim dominira fontana Dečaka sa ribom koja je postavljena 1959. godine. Osim nje, tu je i barokna palata Califfi iz 18. veka u kojoj je smešten i Muzej grada Rovinja. Simbol grada je slikovita ulica Grisia koja se nalazi između crkve svete Eufemije i Balbijevog luka. Ovde se svake godine održava istoimena umetnička izložba koja traje jedan dan i kada je ulica pretvorena u galeriju na otvorenom.

 

 

Rovinjska obala poznata je kao kamenita. Najpoznatije plaže su Monte, otok Sveta Katarina, plaža Lone i uvale Koronsun i Kurent.

 

 

Na oko 10 kilometara od slovenačke granice na zapadnom delu Istra nalazi se Umag. Ovaj slikoviti mediteranski gradić poseduje neke od najlepših istarskih plaža zbog čega uvek vlada veliko interesovanje za njega. Od istorijskih znamenitosti možete posetiti crkvu Svete Marije iz 15. veka, crkvu Uznešenja Marijina i crkvu Svetog Roka koja je izgrađena 1507. godine.

 

 

Neke od lepših i poznatijih plaža su Laguna Stella Maris, plaža Katoro, plaža Aurora i plaža Kanegra.

 

 

Buzet se nalazi u severnom delu Istra na oko 150 metara visokom brdu iznad reke Mirne. Noviji deo grada Fontana nalazi se u podnožju brda. Još ga nazivaju i gradom tartufa zbog izobilja ove pečurke. Zbog toga se i svake godine ovde organizuju Dani tartufa. U okolini Buzeta nalazi se i nekoliko očuvanih srednjevekovnih gradića, između ostalih i najmanji grad na svetu, Hum.

 

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Najbolji restorani u Puli su konoba Medeja i Batelina i restorani Trattoria i Boccaporta. Dosta pažnje posvećuje se ribi i morskim plodovima, ali i pica je jedno od popularnijih specijaliteta ovde. Kada je o Poreču reč od mnogobrojnih restorana izdvajaju se konoba Aba, restorani Divino i Tricolore i vinarija Bacchus. Barba i Monte su dva rovinjska restorana koja se izdvajaju od ostalih svojom uslugom i kvalitetom hrane koju služe.

 

 

Čitava Istra poznata je po plažama na kojima se osim sunčanja i kupanja možete dobro provesti u nekom od barova. U letnjim mesecima dešava se i da najbolji hrvatski i internacionalni DJ-evi gostuju na ovim plažama. Po dobrom provodu poznate su plaže Girandella, Vurudela u Puli, Katoro u Umagu, Zelena laguna i plaža Oliva u Poreču.

 

 

Shopping / Marketi

Većina mesta u Istri može se pohvaliti dobro opremljenim tržnim centrima. U Puli možete pazariti u Pula city mall-u. Tu možete naći radnje C&A, Deichmann, Galileo, Mass shous, New Yorker, Sportina i mnoge druge. Velika robna kuća nedavno je otvorena i u Poreču. U pitanju je Riva Mall. Velike markete poput Lidl-a i Mercatora možete naći u Rovinju.

Ostale aktivnosti

Ostrva Brioni nalaze se takođe na istarskoj obali. Najveća ostrva su Veliki Brion i Mali Brion. Ovo letovalište je bilo omiljeno pokojnom Josifu Brozu. Zahvaljujući bogatoj flori i fauni Brioni su proglašeni nacionalnim parkom. Nazivaju ih još i rajem na zemlji.

 

 

Barbariga se nalazi 15 kilometara severnozapadno od Vodnjana. Ime je dobilo po mletačkoj plemićkoj porodici koja je posedovala zemljište i vile u tom kraju. Na ovom arheološkom nalazištu pronađeni su ostaci rimske vile i 1. veka, a u neposrednoj blizini i uljare za preradu maslina. U području između Peroja i Barbarige nalazi se i stara bazilika Svete Foške iz 9. veka.

 

 

U antičko doba i tokom srednjeg veka bila opasana bedemima. Tokom 19. veka usled njihovog propadanja oni su srušeni a sačuvana su Dvojna vrata i Trg Giardini. Ta Dvojna vrata služila su za ulazak u grad i veruje se da su sagrađena tokom 2. i 3. veka.

 

 

Istra je bogata muzejima. Na čitavom ostrvu desetak muzeja čuva istoriju ovog područja. Neki od najzanimljivijih su Arheološki muzej – Galerija c8 u Puli, Amfiteatar Arena, Arheološki muzej Istre i Augustov hram takođe u Puli; u Vodnjanu možete posetiti Ekomuzej Istrian de Dignan; u Peroju se nalazi muzej biblioteka Njegoš i Zavičajni muzej.

 

Cene putovanja u Istru možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 21113 puta