Jerusalim

Jerusalim je smešten između Sredozemnog i Mrtvog mora, na Judejskim brdima Palestine. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 730 metara. Glavni je grad Izraela, a okružen je dolinama, uglavnom pustinjskim reljefom. Tri velike doline su Kidron, Hinom i Tipoeon. Većinu stanovništva čine Jevreji, a ima i palestinskih Arapa. U gradu postoji 1204 sinagoga, 158 crkava i 73 džamije. Administrativni jezici su hebrejski i arapski.

 

 

Jerusalim je za Jevreje sveti grad, Davidov grad i mesto Solomonovog hrama. U njemu je poreklo i centar jevrejske nacije. Najinteresantniji deo grada je Stari grad u kome su skoncentrisani svi istorijski, religiozni i kulturni spomenici.

 

 

Jedna od glavnih atrakcija je Hram planina ili Al Haram Al Šarif. Pozlaćena kupola je simbol grada i ovaj hram je sveto mesto za Jevreje, Hrišćane i Muslimane. Velika stena je mesto na kojem je Avram doveo na žrtvu Isaka, a u Prvom hramu se nalazi Kovčeg saveza u koje se prema Bibliji nalazi Deset božjih zapovesti. Na istom mestu gde i veliki hram nalaze se džamija Al Aksda i Islamski muzej.

 

 

Najsvetije hrišćansko mesto u Jerusalimu je crkva Svetog groba koja se nalazi na mestu Hristovog raspeća, sahrane i uskrsnuća. Crkva sadrži Kalepu Golgote, tri krsta na mestu gde je Isus razapet i sam grob koji se nalazi na mestu gde je položen i sa koga je vaskrsao.

 

 

Najpoznatije mesto u gradu je Zid plača, koji je visok 58,4 metara. Na ovom mestu se ljudi mole, a i Muslimani ga smatraju svetim mestom.

 

 

Via Dolorosa ili Put krsta je putanja kojom se Isus kretao noseći krst. Na putu se nalazi četrnaest stanica na kojima je obeleženo sećanje na ovaj događaj.

 

 

Jad Vašem je memorijalni spomenik posvećen milionima jevrejskih žrtava holokausta. Ujedno je i muzej koji sadrži najveću zbirku dokumenata, fotografija, filmova i drugih svedoka holokausta na svetu. Muzej poseduje i ogromnu biblioteku. Muzej Izraela poseduje impresivne zbirke praistorijske arheologije i savremene umetnosti, po kojima je poznat u svetu. Tu su i zbirke eksponata pronađenih na Svetoj zemlji, predmeti vezani za jevrejsku istoriju i umetnička dela velikih umetnika. Najlepša ulica u gradu je Ben Jehuda. U njoj se nalazi puno restorana i kafića, ali i radnji. Poznata je po brojnim uličnim sviračima. Dobila je ime po Eliezeru Benu Jehudi koji je povratio hebrejski jezik gotovo iz mrtvih.

Restorani / Kafići / Noćni život

Najbolja mesta za falafel su Mahaneh Jehuda i oblast oko glavne autobuske stanice. U ulici Hitel nalazi se puno autentičnih izraelskih restorana. Najposećeniji restorani su 3 Arches koji se nalazi u ulici Kralja Davida 26, restoran Maoz falafel, restoran Teenim koji služi vegeterijanska i veganska jela, restoran Mifgash Hashech i restoran nafoura, poznat po jermenskoj, grčkoj i libanskoj kuhinji.

 

 

Najbolje koktele možete popiti u Tzoof baru koji ima interesantan enterijer. Dublin je klub koji se nalazi u ulici Šamai 4 i poznat je po dobrim DJ-evima koji neretko gostuju. Najurbanija oblast u Jerusalimu je Nahalat Šivah i ovde se nalazi najveći broj klubova. Najpoznatiji su klub Underground i Bar 17.

Shopping

Odlične, jeftine suvenire možete kupiti na pijaci Arab Souk. U tržnim centrima Ben Jehuda i Mea Šearimu takođe možete pronaći zanimljive sitnice ali i garderobu po povoljnim cenama. U centru Jerusalima, u ulici Agrapas, nalazi se pijaca Mahane Jehuda.

Ostale aktivnosti

Na samo 8 kilometara od Jerusalima nalazi se Vitlajem, mesto rođenja Isusa Hrista. Na trgu Manger se nalazi crkva rođenja Isusovog. Ovaj grad privlači milione turista, a posebno je lepo obići ga u vreme Božića.

 

 

Cene putovanja u Jerusalim možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 13506 puta