Kala Nera

Kala Nera nalazi se istočno od Volosa i od njega je udaljena oko 18 kilometara. Jedna je od omiljenih destinacija kako naših tako i domaćih turista. Mesto pripada opštini Milies. Smatra se da je ovaj deo poluostrva najlepši, sa najlepšim morem i sa puno mogućnosti za uživanje.

 

Kala Nera

 

Ovo grčko ribarsko selo nalazi se u zalivu Pagasitik i na njegovoj jugoistočnoj strani nalazi se ušće reke Belegrino koja je prirodna granica Kala Nere i sela Koropi. Selo je poznato po brojnim festivalima koji se ovde održavaju u periodu od maja do septembra. Osim lepog mora, plaža i okoline ovde možete uživati i u upoznavanju grčke kulture, hrane, nacionalnih igara…

 

Kala Nera

 

Naziv Kala Nera je kovanica i u prevodu znači “dobra voda”. Ne treba da nagađamo puno kakvo je more koje zapljuskuje obalu Kala Nere. Mesto je nagrađeno i Plavom zastavom zbog uređenosti i čistoće plaže.

 

Kala Nera

 

Na glavnoj plaži Kala Nere, koja se nalazi na početku mesta, nalaze se mnogobrojne taverne i kafići. Hladovinu prave visoki eukaliptusi i platani i ova plaža važi za jednu od najlepših na ovom poluostrvu. Plaža je dugačka i peskovito-šljunkovita. Obalu prati šetalište dugačko oko kilometar i po, a na početku se nalazi i malo pristanište sa par brodića. U blizini mesta nalazi se i najveća plaža poluostrva – Boufa.

 

Kala Nera

 

Okolina Kala Nere zanimljiva je za obilazak. Mesto koje morate posetiti kada ste ovde je Ana Lehonia koja se nalazi na brdu Nevestiki. Ovde se nalaze ostaci nekadašnjeg drevnog grada Metoni, kako se nekada zvao. Na istom brdu nalazi se i vila Kontos za koju se smatra da je ukleta. Prelepom okolinom i tradicionalnom grčkom arhitekturom može se pohvaliti i planinsko selo Milies koje se nalazi pored Ano Lehonia.

Restorani / Kafići / Noćni život

Kao i u svakom grčkom selu i ovde možete birati između puno restorana i taverni. Najpoznatije taverne su Paris, restoran Naftilos, taverna Pagasitikos, restoran Ana Na Ena Milo, taverna Sikia i taverna Roumeli. Tokom sezone, od maja do septembra, održava se veliki broj festivala. Neki od najpoznatijih su festival Trikeri kada možete uživati u tradicionalnoj muzici, plesu i narodnim nošnjama, festival cveća Alli Meria, festival Katochori koji se održava u čast tradicionalnog pića tsipouro, festival noćnog ribolova Agria i izložba cveća na seoskom trgu Makrirachi.

 

Kala Nera

 

Shopping / Marketi

Na seoskom trgu i na šetalištu nalazi se veliki broj simpatičnih grčkih radnjica gde možete kupiti suvenire ili različite grčke rukotvorine. Jednom nedeljno možete pazariti i na gradskoj pijaci, a postoji i veliki broj marketa.

Ostale aktivnosti

Kala Nera je od Volosa udaljena 18 kilometara. Volos je, prema nekim arheološkim nalazištima u njegovoj okolini, bio naseljen još u doba praistorije. U blizini grada nalaze se ostaci akropolja Sesklo koji je najstariji u Grčkoj. Zanimljiv za obilazak je i Saborni hram Volosa. Jedna od najlepših planina u Grčkoj je Pilion. Planina je posebno interesantna po izvorima, klisurama i potocima. Više od 24 tradicionalnih grčkih sela koje možete obići nalazi se na ovoj planini. Pilion je poznat po crkvama i bazilikama ali i po brojnim muzejima. I jedan od najznačajnijih obrazovnih centara u 18. veku nalazio se ovde.

 

Kala Nera

 

Planinsko selo Milies je poznato po prirodi koja ostavlja bez daha. Poznato je po dobro očuvanoj kaldrmi, starim kućama i vilama i brojnim fontanama. Ovde se nalazi i crkva Panmegiston Taxiarhon koja je izgrađena 1741. godine, a ovo mesto poznato je i po revoluciji protiv Turaka koja je počela upravo ovde 1821. godine. I malo mesto Koropi, poznato po lepoj plaži okruženom zelenilom i po uzgoju kruške Kristalie, može biti zanimljivo za obilazak.

 

Kala Nera

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Kala Neru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 23938 puta