Kolmar

Kolmar je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija koji se nalazi u francuskoj regiji Alzas. Prestonica alzaškog vina može se pohvaliti dobro očuvanim starim gradom, mnoštvom spomenika i muzeja. Ovde su i rođeni mnogi umetnici poput grafičara Martina Šongauera i skulptora Bartoldija, autora Kipa slobode u Njujorku. Gradić je osnovan u 9. veku i u svojoj istoriji pripadao je Švedskoj i Nemačkoj, da bi na kraju bio vraćen Francuskoj. Zbog predivnih trgova, fontana i kanala nazivaju ga još i Malom Venecijom.

 

Kolmar

 

Dobro očuvane zgrade i kulturno i istorijsko nasleđe Kolmara čine ga jednim od najlepših gradova Evrope. Sam centar grada spada u zaštićeno područje. Šetajući šarmantnim uskim uličicama imaćete osećaj da ste u nekoj bajci. Jedna od glavnih znamenitosti grada je Maison Adolph, jedna od najstarijih zgrada na svetu.

 

Kolmar

 

Ono što treba posetiti ovde je muzej Unterlinden u kome se i danas čuva Isenheimski oltar. Još jedan posećen muzej u Kolmaru je Bartholdi muzej koji je posvećen Fredericu Bartholdiju, dizajneru čuvenog Kipa slobode. Muzej je smešten u samom srcu starog grada. Ovde je izložena najvažnija zbirka njegovih radova. Tokom januara i februara muzej je zatvoren. U blizini se nalazi i Gradska skupština čija je zgrada napravljena još u 18. veku. Grad je i rodno mesto slikara i grafičara Martina Šongera, čiji su grafički radovi izloženi u muzeju Unterlinden.

 

Kolmar

 

Još jedna od turističkih atrakcija je Muzej igračaka. Ovde su izložene čarobne i jedinstvene kolekcije i tu možete pogledati eksponate kao što su Pepeljugina kočija, bogatu kolekciju lutaka, lokomotivu Britannia i mnoga ostala dela.

 

Kolmar

 

Nezaobilazan deo grada je La Petite Venise. Reč je o delu grada sa starim ribarskim kolibama i drvećem duž kanala. Ovde se nalaze i neka od najpoznatijih mesta gde možete probati fantastičnu francusku kuhinju i vina. U Dominikanskoj crkvi, koja datira iz 14. veka, nalazi se slika Martina Schongauera La Vierge au buisson de roses.

 

Kolmar

 

Deo Kolmara zbog koga ga nazivaju Mala Venecija dobio je naziv po kućicama koje se nalaze sa obe strane reke, tik uz vodu. Na malom prištaništu u blizini nalazi se riblja pijaca ali i kvart Kruteno gde su nekada živeli vinari i ribari. I dva lepa mosta povezuju obalu ovde, Turen i Sen Pjer.

Restorani / Kafići / Noćni život

Francuzi su poznati po ukusnoj kuhinji. I po dobrom vinu, posebno ovde u Kolmaru. Neki od najpopularnijih restorana su Jys, Latelier du Peintre, Le Quai 21, Meistermann, Kamie i restoran Sahmeran. Ima i simpatičnih malih fast food restorana i neki od najpopularnijih su La Soi, La Fleur de Sel i Le Petit Bidon. Kada je reč o noćnom provodu na raspolaganju su Vam Irish pabovi ili male vinarije u kojima možete probati ukusno vino. Neki od najpopularnijih barova koje bismo izdvojili su Wistub Brenner, sa šarmantinim rustičnim enterijerom; Chez Moi koji je manji intimniji bar lociran u staroj gradskoj zgradi, možda jedan od najpopularnijih; Les Incorruptibles je bar koji najduže ostaje otvoren i može se pohvaliti velikom ponudom piva i vina.

 

Kolmar

 

Shopping / Marketi

Najpopularnija tržnica u Kolmaru je pijaca na kojoj se nalaze najbolje mesare i pekare i tu možete kupiti sveže voće i povrće, začine i svežu ribu. Štandovi ove pijace postavljeni su četvrtkom. U vreme Božića punom parom radi pet pijaca na kojima se prodaju lokalni proizvodi, domaće vino, božićni ukrasi i rasveta, antikviteti i suveniri. Najlepše poklone i suvenire možete kupiti u Au vieux Pignon koji se nalazi u staroj zgradi, koja kad je osvetljena u vreme praznika, izgleda kao tržnica iz neke Diznijeve bajke. Popularna mesta za kupovinu su i galerije Cara Colmar Houssen i La France des Createurs gde osim dizajnerske garderobe francuskih umetnika možete kupiti i zanimljive suvenire.

 

Kolmar

 

Ostale aktivnosti

Svakog petka i subote i svake noći u toku Međunarodnog festivala klasične muzike, Regionalnog sajma vina ili Božića Kolmar je osvetljen. I to nije obična rasveta koju možete videti u svakom evropskom gradu. Grad je poznat po neverovatnoj i bajkovitoj rasveti. Na kućama, uličnim osvetljenjima i ogradama postavljeno je oko 900 izvora svetlosti koji čine čuveni light show. Osvetljenje varira u intenzitetu i boji i smenjuju se četiri teme: zelena, plava, bela i boja ćilibara koja predstavlja boju zemlje Alzasa.

 

Kolmar

 

U blizini Kolmara nalazi se drevni dvorac Kaysersberg. Izgrađen je oko 1200. godine i njegov prvobitni zadatak bio je da blokira puteve iz Lorene. Dominantna cilindrična tamnica jedna je od najvećih i najstarijih i najokruglijih u Alzasu. Njeni zidovi deblji su od 4 metra. Nikako nemojte propustiti pogled sa vrha ovog dvorca-zatvora na Kaysersberg do koga vodi stotinak stepenica.

 

Kolmar

 

U regiji Alzas nalazi se i grad Miluz. Prvi zapisi o ovom mestu datiraju iz 12. veka. Neke od znamenitosti ovog mesta su većnica iz 16. veka koja je izgrađena u rajnskom renesansnom stilu i poznata je po svojim slikama alegorija. Zatim tu je i radnička četvrt iz 19. veka koja je inspirisana distriktima u Mančesteru. Možete posetiti i Muzej automobilske industije Miluza, Francuski nacionalni železnički muzej, Muzej Štampanog tekstila, kao i botaničku baštu i zoološki vrt.

 

Cene putovanja u Kolmar možete proveriti u našoj ponudi.

 

;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 28758 puta