Kopaonik

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji i jedna od najlepših planina u ovom delu Evrope. Planinu sunca, kako ga drugačije nazivaju, karakteriše oko 200 sunčanih dana godišnje, zbog čega je i dobio ovakav naziv. Upravo je to ono što ga, osim savršeno uređenih staza, bajkolike prirode i velikog turističkog potencijala stavlja na sam vrh skijaške ponude Srbije. Zbog svojih prirodnih odlika Kopaonik je 1981. godine proglašen i nacionalnim parkom. Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2.017 metara, na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka po kome je dobio ime.

 

 

Od severozapada ka jugoistoku Kopaonik je dugačak oko 75 km, a najviši deo masiva zauzima površ Ravni Kopaonik, koji je i glavni turistički kompleks. Sa nešto malo manje kapaciteta, na istočnoj padini, nalazi se selo Brzeće. Do najatraktivnijeg dela Kopaonika, gde su i smešteni hoteli i odmarališta, može se stići iz dva pravca – istočno preko Brusa i zapadno preko Jošaničke banje. Od Beograda je udaljen oko 290 km, a od Niša nekih 118 km.

 

Sve staze Kopaonika su uređene i tako prilagođene i početnicima i onima koji se malo ozbiljnije bave skijanjem. Na oko 50 km prostiru se staze za alpsko skijanje, a za nordijsku tehniku skijanja rezervisano je oko 12 km. Za ljubitelje noćnog skijanja u ponudi je osvetljena staza „Malo jezero“. Prve skijaške korake oni najmlađi mogu naučiti u takozvanom „ski vrtiću“, sa pokretnom trakom je i uz nadzor stručnjaka. Veliki broj staza pokriven je sistemom za veštačko osnežavanje što omogućava duže trajanje skijaške sezone. Ovim sistemom pokrivene su staze Karaman A i B, Pančićev vrh, Duboka 1 i 2, Sunčana dolina, Malo jezero, Krst, Krčmar, Kneževske bare, Karaman, Mali Karaman, Marine vode. Sve staze i ski putevi su dobro povezani sistemom žičara i ski liftova i kapaciteta su preko 30.000 skijaša na sat. Pored staza za alpsko i nordijsko skijanje, skijaški centar Kopaonik poseduje i dobro uređen snowboard park, gde se često organizuju domaća i međunarodna takmičenja.

 

 

U ski centru uređeno je 39 alpskih ski staza, 26 ski puteva i dva poligona za obuku početnika. U kategoriji plavih staza ukupno je 23, ukupne dužine od 19.000 metara, prosečne širine 40 metara, ukupne površine 75 ha, ukupne visinske razilike od 3.100 metara i nagiba 5–23%. Crvenih je 10 staza, ukupne dužine od 10.500 metara, površine od 42 ha, ukupne visinske razlike od 2.300 metara i nagiba 16–31%. Crnih je 6 staza, dužine 5270 metara, površine 21 ha, visinske razlike 1655 metara i nagiba 27-40%. U odnosu na standarde, sve ski staze su u kategoriji lakih i srednjih.

Kopaonik leti

Kopaonik nije ništa manje lep tokom leta. Čak deluje pitomije i življe. Osim idealno čistog vazduha zbog šuma koje su žive ova planina pruža još mnogo mogućnosti kada je u pitanju aktivan odmor tokom toplih letnjih meseci. Mogućnosti su mnogobrojne, od šetnje, paraglajdinga, jahanja i vožnje bicikla do planinarenja, panoramske vožnje žičarom do Pančićevog vrha, istraživanja netaknute prirode, kupanja u planinskim rečicama i potocima…

 

 

Skroz je drugačiji doživljaj gledati planinu iz drugog ugla, pa je tako i pogled sa Pančićevog vrha sa 2017 metara nadmorske visine drugačiji kad nema snega. Kao nešto što je jako interesantno turistima a mogli bismo ga pomenuti je čuvena bob-staza na šinama, koja vozi kroz šumarke i duga je oko 600 m. Reč je o instalaciji kod koje su sanke pričvršćene za šinski sistem, sa nagibima i talasima koji garantuju dobar provod. Najmlađima će biti interesantna i tjubing staza, sankanje gumama po strmoj plastičnoj podlozi. Kopaonik je i prva planina gde je zaživeo zip line, prelaženje s jednog brežuljka na drugi uz pomoć sajle. Zagarantovano lučenje adrenalina u ogromnim količinama i prelep pogled na planinu. I prvi Bike park u Srbiji napravljen je na Kopaoniku. Zaljubljenici u planinski biciklizam na raspolaganju imaju tri staze dužine 5 km: prva staza je izgrađena za početnike i decu, druga je srednje zahtevna, a treća je namenjena profesionalcima. Staze vode kroz šumu, izgrađene su sa različitim preprekama, mostovima i nagibima.

 

 

Smeštaj / Restorani / Marketi

Zbog toga što je jedna od najpopularnijih i najlepših planina u ovom delu Evrope, Kopaonik turistima koji se odluče da svoje zimovanje provedu baš tu nudi veliki izbor hotela i apartmana, uređenih tako da mogu da pariraju i stanu rame uz rame sa ostalim svetskim zimovalištima. Hoteli su uređeni i opremljeni u skladu sa najvišim hotelskim standardima i tako prilagođeni da posetiocima omoguće maksimalno uživanje. Poput modernih evropskih centara, svaki hotel ima svoj spa centar, otvorene bazene, restorane sa fantastičnom hranom, salone za ulepšavanje, terene, igraonice za decu i sve ostalo što bi turistima moglo da obogati odmor i učini ga zanimljivijim i nezaboravnim. Većina hotela ima svoje restorane sa jako dobrom kuhinjom i uslugom. Tradicionalne ukuse kopaoničkog kraja možete pronaći u brojnim restoranima, raštrkanim po čitavoj planini, koji hranom koju služe na najbolji način čuvaju tradiciju srpske trpeze. Nezaobilazna je lepinja sa kajmakom i pršutom, kuvano vino, kopaonički sir… Cene su približne cenama u sličnim beogradskim objektima, što svakako nije puno jer govorimo o izuzetno popularnom ski centru. Recimo, cena roštilja je oko 600 dinara, a za isto toliko para možete dobiti i pizzu srednje veličine. Kompletan obrok ne prelazi sumu od 1200 dinara. Cene pića se kreću u zavisnosti od vrste pa je tako pivo oko 200 dinara, vino 250, a sokovi i kafa u proseku oko 150 dinara, opet zavisi od lokacije restorana ili kafića. Neki od popularnijih mesta za predah su Alo alo, restoran Novak koji je nešto skuplji u odnosu na ostale restorane, Salaš 137, Vučja staza (restoran na najvišoj nadmorskoj visini, sa pogledom na Pančićev vrh i ukusnom jagnjetinom), Hany Bany, omiljeno mesto skijaša na stazi Karaman, sa ognjištem u sredini. Što se tiče prodavnica, one su mahom stacionirane u centru Kopaonika i relativno su dobro snabdevene. Osim hrane i pića, svaka nudi i suvenire koji oslikavaju ovaj kraj Srbije. I par sportskih radnji smešteno je u centru mesta.

 

 

Provod i ostale aktivnosti

Idealni uslovi za skijanje nisu jedina ponuda ove planine. Ako volite da uživate u dobrom kuvanom vinu ili toploj čokoladi sa pogledom na neku snežnu dolinu i skijaše, idealna je zastakljena bašta jednog od najpopularnijih restorana na planini, Garden. Prijatan ambijent, enterijer koji u prvi plan stavlja duh planine i pažljivo odabrani specijaliteti ostaviće Vas bez daha. Redovnim posetiocima Kopaonika dobro je poznat kafić Žiča, savršeno pozicioniran tako da gleda na Pančićev vrh, pa uz šolju toplog čaja pravi je raj za hedoniste. Kopaonik je posebno popularan u vreme novogodišnjih i božićnih praznika kada čitava planina oživi. Noćni provod posebno je zanimljiv i prilagođen mlađim generacijama, postoji nekoliko beogradskih klubova koji rade do jutra, a za one malo starije Kopaonik nudi sijaset etno restorana i kafanica gde se može uživati u tradicionalnoj kuhinji: pršuti, siru, kajmaku, proji i ostalim specijalitetima. Nije zgoreg pomenuti i Grand Hotel & Spa, Kraljeve čardake i Milmari Resort, koji se od ostalih izdvajaju veličinom spa centara, kao i otvorenim i zatvorenim bazenima koji rade tokom čitave godine. U nekom od mnogobrojnih ski & rental servisa na Kopaoniku možete iznajmiti ili popraviti Vašu opremu za skijanje ili snowboarding. Iznajmljivanje se posebno isplati ako skijate svega 7-10 dana godišnje.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Kopaonik.

 

Google mapa

 

Putna ruta

Podeli:
Pregledano 8597 puta