Krakov

Krakov se nalazi u južnom delu Poljske i leži na reci Visli. Nekada je bio glavni grad a danas je glavni kulturni, administrativni i turistički centar ove zemlje. Zbog svoje lepote i duge istorije, koja je iznedrila lepu arhitekturu, Krakov se nalazi pod zaštitom UNESCA. Po legendi naziv je dobio po knezu Kraku. U istoriji se prvi put spominje 966. godine.

 

 

Muzej Czartoryski datira iz 1878. godine. Tokom burne istorije grada pretrpeo je velike gubitke kada je reč o artefaktima koji su izloženi. Najpoznatije delo koje je izloženo je Dama sa hermelinom Leonarda da Vinčija. Osim ovog umetničkog dela tu je i Rembrantova slika Pejzaž sa Dobrim Samarićaninom ali i velika zbirka oružja, oklopa, tepiha i keramike. Otvoren je od utorka do nedelje.

 

 

Kazimir je Jevrejska četvrt u Krakovu koja je i centar noćnog života ovog grada. Krajem juna u ovom delu održava se i Jevrejski kulturni festival koji traje devet dana i ima bogatu ponudu kada je o koncertima i predavanjima reč. Sastoji se iz Szeroka ulice koja je duga i široka, sa dominantnom sinagogom i velikim brojem restorana, i Plac Novi koji je manji trg sa buvljakom i brojnim kafićima. 

 

 

Rynek Główny je ogromni trg iz 13. veka i centralno je mesto u gradu. Trg okružuju stare kamene kuće koje Poljaci zovu kamienice, a najstarija i najatraktivnija građevina je restoran Wierzynek, čuven po 20 dana dugoj gozbi iz 1356. godine na kojoj su evropski monarsi postigli dogovor o velikim političkim pitanjima. Katakombe i podzemne prostorije na ovom trgu danas su pretvorene u restorane, pivnice i kafee od kojih je najpoznatija Pivnica pod Baranami, dok je podrum crkve Svetog Wojciech pretvoren u arheološki muzej. 

 

 

Crkva Svete Marije nalazi se na Glavnom trgu. Njen glavni adut je ikonostas iz 15. veka koji je visok 13 metara i delo je Vita Stosa. Prikazuje trenutke iz života Device Marije i najveća je gotička skulptura na svetu. Izrađen je od drveta i pozlaćen je, a figure su veoma realistične. Brama Floriańska je jedna od najpoznatijih gotskih kula u Poljskoj, sagrađena u 14. veku i visoka je 30 metara. 

 

Stare Miasto je istorijski centar grada. Najatraktivniji je deo sa najviše hotela, restorana, pivnica i klubova. Pored najvećeg trga Rynek Glowny u ovom delu nalazi se još nekoliko manjih simpatičnih trgova – Maly Rynek, Plac sw Marii Magdaleny i Plac Mariacki. Na ulazu u Stari grad nalazi se utvrđenje Barbakan koje je u srednjem veku podignuto u cilju odbrane od Turaka. 

 

 

Krakov ima više od 40 muzeja i 11 velikih pozorišta i po tome je prepoznatljiv u Evropi. Najpoznatije galerije ove prestonice kulture su Bunkier Štuki, Starmač i Pauzu. Zaljubljenici u klasičnu muziku mogu posetiti i krakovsku Operu, a u gradu se organizuju i mnogi festivali poput Uličnog pozorišnog festivala, Jevrejskog i Filmskog, zatim Parada zmajeva i jazavičara, Festival knedli i Juvenalije. 

Restorani / Kafići / Noćni provod

Nacionalna jela Poljske su bigos, jelo od kupusa, paprikaš flaki, zatim zurek, knedle od mesa pierogi i kielbasa, vrsta kobasice. Ove specijalitete morate probati kada ste u Krakovu. Kvalitetne i povoljne restorane možete naći širom Krakova, a najveći broj restorana, kafića, picerija i barova nalazi se u centralnom delu Starog grada. Neki od najpoznatijih restorana su Cherubino na čijem se meniju nalaze jela poljske i italijanske kuhinje i sa prijatnim ambijentom. Corleone je italijanski restoran inspirisan Sicilijom. Najukusnija je testenina ali i pečena patka sa smokvama i špagete sa sladoledom. Ima i širok izbor kvalitetnih vina iz Sicilije i Toskane. Trattoria Soprano je porodičan restoran sa nasmejanim osobljem i kvalitetnom kuhinjom, opet u italijanskom stilu. Vredni posete su i restorani Pod Aniolami, The Olive, Nostalgia i Wierzynek. 

 

 

Najbolje mesto za zagrevanje pred izlazak je Stari grad Krakova. Takođe, oblast Kazimierz je deo grada u kome se nalaze neki od najboljih klubova. Najpopularniji klubovi su Frantic, Midgard, Lubu Dubu, Kitsch, Nic Nowego i bar After Work. 

Shopping / Marketi

Ulice sa najviše prodavnica su Florianska, Szewska i Slawkowska. Veliki broj turista cirkuliše ovim delom grada što zbog preslatkih uličica i arhitekture što zbog radnji svakojake robe koja se može naći tu. Ukoliko tragate za suvenirima najlepše ćete pronaći u bazaru Sukiennice. Ovaj market datira iz 13. veka kada je bio centar trgovine grada. Nalazi se na glavnom trgu i osim suvenira nudi i tradicionalne proizvode Poljske, rukotvorine, nakit i autentične predmete. Krakov ima i dosta tržnih centara u kojima možete šopingovati. Neki od najvećih su Galeria Kazimierz i Galeria Krakowska, zatim Bonarka City Center, Plaza i Carrefour Czyzyny. 

Ostale aktivnosti

Za turiste najinteresantniji su Stari grad i trg o kome smo već pričali, kao i dvorac Wawel. Wawel je brdo na levoj obali reke Visle, na kojem se nalazi i istoimeni dvorac poljskih kraljeva, a danas muzej, koji je sagrađen u 14. veku. Do njega vodi najstarija ulica u gradu, Kanonicza. 

 

 

Na oko 50 kilometara od Krakova nalazi se logor Aušvic. Nekada maleni grad Osvjenćim je tokom okupacije Poljske pretvoren u jednu od najvećih grobnica na svetu kada mu je promenjeno i ime u ono koje danas koristimo. Nakon završetka Drugog svetskog rata Aušvic je pretvoren u muzej i memorijalno mesto i poseti ga preko milion posetilaca godišnje. Ulaz u muzej je besplatan. Wieliczka je rudnik soli koji se nalazi na oko 20 kilometara od Krakova. Nalazi se na listi kulturne baštine UNESKA i radi punom parom jako dugo. Poljska ima i pustinju, i to jednu od najvećih u Evropi. Pustinja Bledovska se nalazi 40 kilometara severozapadno od Krakova, a pretpostavlja se da je formirana pre nekoliko hiljada godina kao posledica topljenja glečera. Pokriva površinu od 32 kvadratna kilometara i dugačka je 9 kilometara. 

 

Cene putovanja u Krakov možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

Podeli:
Pregledano 10242 puta