Kranjska Gora

U dolini između Julijskih Alpa i Karavanki nalazi se Kranjska Gora. Jedan od najpoznatijih ski centara u Sloveniji nalazi se na tromeđi Slovenije, Austrije i Italije i poznat je po takmičenjima za svetski kup. Ova turistička destinacija još je interesantna zbog veličanstvenih vrhova, a njene šume izazov su i za najbolje skijaše i alpiniste. Skijaška sezona na Kranjskoj Gori traje od decembra do kraja marta.

 

Kranjska Gora

 

Kranjska Gora, po mišljenju mnogih skijaša, idealno je mesto za prve korake na skijama. Oko 20 kilometara ski staza povezano je sistemom žičara od 4 sedežnice i 14 ski liftova. Za trčanje na skijama prilagođeno je 40 kilometara staza. Kada je reč o ski stazama 10 kilometara je lakih, 8 kilometara srednjih i 2 kilometra teških staza. Sve staze pokrivene su topovima za zasnežavanje, a turisti mogu skijati i noću na osvetljenoj stazi ali i klizati na prirodnom klizalištu na jezeru Jasna.

 

Kranjska Gora

 

Najpoznatije staze su Kekec (730 m), Mojca 1 (230 m), Rožle (550 m), Mojca 2 (448 m), Dolenčev Put (1000 m), Preseka 2 (806 m), Vitranc 1 (staza srednje težine dužine 1229 metara), Vitranc 2 (1048 m), Tinkara (313 m) i Brsnina (452 m). Do ovih staza se lako stiže pešaka. Najveća ski visina doseže do 1600 metara nadmorske visine.

 

Kranjska Gora

 

Ovaj ski resort pogodan je svim kategorijama skijaša, od početnika do profesionalnih skijaša. Staza u Podkorenu je namenjena profesionalcima i tu se održava Svetski kup u veleslalomu. Staze u ovom delu skijališta su ozbiljnije, a staza na kojoj se takmičenja održavaju jedna je od najstrmijih u Sloveniji. Ovde se nalazi i nekoliko plavih staza namenjenih učenju skijanja. Manje zahtevne staze nalaze se u Planici, Mojstrani, Martuljku i Planini pod Golici.

 

Kranjska Gora

 

Planica Nordic centar je jedan od najmodernijih i najopremljenijih ski centara u svetu. Ovde možete naći sve vrste ski skakaonica, a ujedno je i mesto gde se nalazi najviša ski skakaonica na svetu. Na Planici se održava i svetski kup, a centar poseduje i zatvoren ski poligon pogodan za treniranje van zimske sezone.

 

Kranjska Gora

 

Restorani / Kafići / Noćni život

U Podkorenu se nalazi Snežna plaža. Ovde možete predahnuti u mnogobrojnim restoranima, barovima i na terasama sa predivnim pogledom na dolinu. Osim gostionica ovde možete iznajmiti ili servisirati ski opremu. Najpoznatiji tradicionalni restoran na Kranjskoj Gori je Kopnik, a za njim ne zaostaje gostilna Pri Martinu. Još neki od restorana koje preporučujemo su gostilna Mojmir, restoran Lipa i restoran Pri Zerjevu. Dosta popularno mesto za izlazak i druženje su barovi u kojima često možete naići na svirke slovenačkih bendova. Najpopularniji barovi su Vopa pab, snack bar Pehta i pab Legende.

Ostale aktivnosti

Jezero Jasna nalazi se na oko 900 metara udaljenosti od gradića. Ovo veštačko jezero poznato je po prirodnom klizalištu u jeku sezone. Centralni trg na Kranjskoj Gori zove se Gorica. Ovo je i centar zbivanja ski centra sa brojnim tezgama na kojima možete kupiti suvenire i slovenačke delikatese. Tu se nalazi i katolička crkva Device Marije Vnebovzete. Malo dalje niz ulicu Podbreg nalazi se Etnografski muzej.

 

Kranjska Gora

 

Najveća atrakcija Kranjske Gore su Zelenci koji se nalaze 5 kilometara severozapadno. Ovaj prirodni rezervat od izuzetne je važnosti za očuvanje retkih biljnih i životinjskih vrsta.

 

Kranjska Gora

 

Kranjska Gora savršeno je planinsko mesto i za skijanje i sportove na snegu ali i za planinarenje, hiking ture i otkrivanje očuvanih prirodnih lepota ovog predela. Hiking je dosta popularna aktivnost na Kranjskoj Gori i postoji čak 20 označenih hiking ruta. Najpoznatije su Alpe Adria ruta, Rožle, Mojca, Kekec i Tromeđa. Turno skijanje je još jedan vid zabave na Kranjskoj Gori, a dosta popularan je ice climbing.

 

Kranjska Gora

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Kranjsku Goru.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 7286 puta