Krk

 

Krk je nasevernije ostrvo na Mediteranu čije je sedište istoimeni grad Krk koji je političko, ekonomsko i versko sedište ostrva. Grad je smešten između planina, na prelepoj i razuđenoj obali Jadrana, poznat po brojnim kulturnim i zabavnim znamenitostima. Ono po čemu je ostrvo poznate nadaleko je prelepo more, prijatni starosedeoci i divlje plaže koje posetioce ostavljaju bez daha.

 

krk

 

Sam grad Krk  je utvrđeni grad i u njega se ulizi kroz četvoro vrata. Nekoliko decenija unazad grad se počeo širiti i van svojih zidina. Izgradnju zidina koje su štitile grad započeli su Iliri i prvi ostaci zidina potiču iz I veka pre nove ere.

 

krk

 

Glavna znamenitost grada je Kaštel, građevina koja je građena u razdoblju od 12. do 14. veka i koja je visine 9 metara. Na severu, ka trgu Kamplin, nalazi se i okrugla kula, a nekadašnja tvrđava štitila je grad od napada dok je četvorougaona kula nekada služila kao glavna gradska sudnica. U blizini pomenutog trga Kamplin nalaze se ostaci rimskih termi za koje se smatra da su nastale u 1. veku pre nove ere. Inače, ime ovog trga prevedeno znači polje.

 

krk

 

Katedrala Marijinog vaznesenja glavna je znamenitost grada. Podignuta je u 5. veku na ostacima rimskih termi, a sadašnja katedrala izgrađena je u 7. veku u romaničkom stilu. Krasi je 14 stubova. U 16. veku katedrala dobija zvonik, izgrađen u gotičkom stilu. U sklopu katedrale nalazi se još nekoliko svetih objekata od kojih je najpoznatija crkva Svetog Kvirina i Svete Margarete.

 

krk

 

Većina plaža Krka nagrađeno je plavim zastavicama zahvaljujući besprekorno čistoj vodi i prelepim plažama. Jedna od plaža je Plav, koja je stenovita a na nekim delovima i betonirana i koja je okrućena borovima. U blizini ove plaže nalaze se i barovi i restorani. Šljunkovita plaža Porporela idealna je za porodice sa malom decom i jedna je od najposećenijih. U blizini grada nalazi se i šljunkovita plaža Portapisana.

 

 

Plaža Dražica je takođe delom betonirana i idealna je za porodice zbog igrališta koje se nalazi u blizini same plaže. Na ovoj plaži možete po pristupačnim cenama iznajmiti ležaljke, a organizovan je i poseban deo za pse. Još neke od Krkskih plaža su Punta di Galetto, plaža Ježevac i plaža Koralj.

 

Cene putovanja na Krk možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 4154 puta